23. lipnja 2024.

U kontrolama na području TK izrečene kazne u iznosu 178.500,00 KM

Spread the love

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Tuzla izvršili su 4. juna 40 inspekcijskih nadzora tzv. akcija, na području Tuzle, Kalesije, Živinica, Banovića, Gračanice, Kladnja i Gradačca kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

Predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i angažovanje neprijavljenih radnika.

U toku kontrola inspektori Porezne uprave otkrili su četiri neprijavljena radnika, dva porezna obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, 10 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i jedan objekt koji je radio bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: angažovanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje instaliranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćena su četiri objekta i izdato je 39 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 178.500,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Tuzla će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćila je Porezna uprava Federacije BiH.

administrator