A da probaju s državnom u Banjaluci: Savez zabranjuje ‘ljiljane’ u Zenici

Spread the love

‘Odgovorio sam vrlo kratko – da ću pomoći onog trenutka kada reprezentacija bude igrala u Banjaluci i Mostaru’.

Bio je to odgovor Vahida Halilhodžića prije pet mjeseci, na upit šta je poručio predsjedniku FSBiH Vici Zeljkoviću kada ga he pozvao da preuzme najbolju fudbalsku selekciju Bosne i Hercegovine. Stvari se nisu promijenile ni u zadnjih mjesec dana, pa i tu treba tražiti razloge zadnjeg Vahinog odbijanja da vodi Zmajeve.

Ipak, naredna domaća utakmica Bosne i Hercegovine u Zenici protiv Portugala donosi određene promjene. Čelni ljudi Saveza odlučili su da se na stadion mogu unijeti isključivo “zastave i drugi navijački materijali sa državnim obilježjima Bosne i Hercegovine i Portugala”. Naivni bi pomislili da se radi o patritizmu Saveza na čelu sa Zeljkovićem i njegovim podanicima iz reda Bošnjaka. Ipak, jasno je da odluka ima za cilj da na stadion zabrani unošenje zastave Republike Bosne i Hercegovine, one pod kojom je naša država međunarodno priznata 1992. godine.

Nastavak je to politike iz RS koja mjesecima unazad na području manjeg bh. entiteta redovno kažnjava one koji istaknu zastavu s ljiljanima, bilo da se radi o pojedincima ili svadbenoj koloni. Sada se sličnu praksu, kroz Savez, uvodi i u Federaciju BiH.

I to bi bilo posve prihvatljivo da su se čelnici Saveza vodlili Vahinom porukom, pa prije Zenice, domaćinstvo Zmajevima u rezultatski nebitnim utakmicama organizovali recimo u Banjoj Luci i da su pozvali na unošenje isključivo državnih zastava i obilježja. Bila bi to prilika i da se u Banjaluci pojavi još neka zvijezda mimo Milorada Dodika, Cristiano Ronaldo naprimjer, kojeg je Zenica već imala prilike vidjeti… To je i pravo pitanje za Zeljkovića i selektora Miloševića – kada planiraju reprezentaciju BiH dovesti da igra u Banjaluci!?

Nema dakle sumnje da je ova odluka usmjerena isključivo protiv zastave s ljiljanima, koja je bila službeni državni simbol međunarodno priznate Republike BiH, u upotrebi do 1998. godine i koja se pred zgradom UN-a u New Yorku vijorila sve do njenog povlačenja iz upotrebe.

administrator