Aerodrom u Tuzli bi prvi u BiH mogao dobiti savremeni navigacioni sistem kao Beograd i Zagreb

Spread the love

Unatoč problemima, aerodrom u Tuzli je imao dobru poslovnu godinu, sa skoro 600 hiljada prevezenih putnika. Direktor aerodroma, Dževad Halilčević, istakao je da je to bila veoma teška situacija za aerodrom i regiju. Lumiwings, grčka aviokompanija, počela je letjeti s Tuzle na pet destinacija u Evropskoj uniji od decembra, što je dovelo do prevoza više od 2.500 putnika u samo 12 dana. Halilčević očekuje da će ovo biti dugoročan i uspješan projekt. U planu je i uspostavljanje direktne linije iz Tuzle za Istanbul tri puta sedmično, čekajući dozvolu od turskih državnih agencija. Trenutno, pregovori su u toku za uvođenje novih aviokompanija za linijske letove​​​​​​.

Stigli su preliminarni rezultati studije izvodljivosti ILS CAT 3 sistema za navigiranje, koji bi omogućio bolju vidljivost u teškim vremenskim uvjetima. Ovaj sistem će omogućiti slijetanje i uzlijetanje aviona na vidljivosti od samo 50 metara. Halilčević ističe da je ovaj projekt trenutno najvažniji za tuzlanski aerodrom i da će povećati njegovu atraktivnost za redovan saobraćaj i alternativna slijetanja.

Dodao je i da aerodrom ima izuzetno dobar geografski položaj, bez vjetrova koji bi ometali slijetanje. Na tuzlanskom aerodromu su u toku i dva infrastrukturna projekta: izgradnja putničkog parkinga i trećeg gatea​

administrator