15. lipnja 2024.

Ajdin Osmanović izabran u finale svjetskog festivala za mlade u Njemačkoj

Spread the love

Dječak bisernog glasa Ajdin Osmanović iz Srebrenika, koji je publiku u regionu osvojio svojim interpretacijama sevdalinki i pop hitova, izabran je među 12 finalista međunarodnog festivala “Colours of Voices” koji će se od 26. maja do 9. juna održati u njemačkom gradu Paderbornu.

Takmičenje u pjevanju za djecu organizira Međunarodni festival za jezik i kulturu (IFLC), a aplikaciju mogu popuniti mladi talenti uzrasta od 12 do 16 godina iz cijelog svijeta.

– Za festival smo saznali putem društvenih mreža i detaljano se upoznali sa propozicijama. U prilog prijave je bilo je potrebno dostaviti snimak kompozicija koje bi Ajdin izvodio, a s obzirom da je u propozicijama naznačeno da izvođači mogu uzeti učešče u dvije kategorije “Colors of Voices” “Colors of Voices – Turkish”, što znači da se predstave tradicionalnom narodnom muzikom svoje zemlje na maternjem jeziku, kao i pjesmom na turskom jeziku, odlučio sam da Ajdina prijavim u dvije kategorije. U kategoriji domaće tradicionalne muzičke umjetnosti Ajdin bi se predstavio jednom sevdalinkom, a u drugoj kategoriji sa pjesmom koju bi izvodio na turskom jeziku – priča nam Ajdinov profesor i mentor Jasmin Brašnjić.

On ističe da je danas zvanično stigla potvrda da je Ajdin prošao na listu finalista.

– Nije tačno navedeno u kojim kategorijama, ali ono što je sigurno jeste da mi idemo na festival. Za period boravka svi učesnici će imati priliku da detaljno prođu pripreme za nastup na velikoj svjetskoj sceni. Potvrđeno nam je da su za prva tri mjesta zagarantovane novčane nagrade kao i međunarodno priznanje za učešće, ali i mogućnost buduće saradnje sa mrežom izvođača širom svijeta. Za Ajdina i mene ovo predstavlja veliku radost, jer na ovaj način Ajdin stiče priliku da se predstavi svijetu – navodi Brašnjić.

Inače, novčana nagrada za prvo mjesto iznosi 1.000, za drugo 750, a za treće 600 dolara.

– Iskreno, nismo opterećeni nikakvim nagradama, jer dovoljno je što smo uspjeli ući u uži izbor. Sretan sam što će jedan mali dječak na svjetskoj sceni predstavljati našu prelijepu Bosnu i Hercegovinu. Ovim putem se želim zahvaliti svim ljudima širom svijeta koji putem društvenih mreža Ajdinu pružaju podršku, jer on to zaista zaslužuje – kaže Brašnjić.

Ajdin Osmanović rođen je 2011. u Tuzli, a živi u selu Duboki Potok kod Srebrenika. Učenik je sedmog razeda Osnovne škole “Duboki Potok”, a paralelno pohađa osnovnu muzičku školu u Srebreniku. Iako iza sebe ima veći broj nastupa, u Bosnaskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli, 16. novembra, Ajdin je održao svoj prvi solistički koncert, koji je premašio sva očekivanja. Nakon toga, 24. novembra, napunio je i dvoranu Centra za kulturu u svom Srebreniku.

administrator