Američka ambasada otvoreno zaprijetila: Milorad Dodik griješi ako misli da ćemo stajati po strani ako..

Spread the love

S i FBiH ne postoje izvan BiH, podsjećaju iz Ambasade SAD-a

Povodom najava predsjednika RS-a Milorada Dodika kako će ovaj entitet organizovati “svoje” izbore, te poziva Vlade RS-a svim članovima izbornih organa da podnesu ostavke, oglasili su se iz Ambasade SAD-a u BIH.

Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti.

– Stvaranje paralelnog izbornog sistema od Vlade Republike Srpske bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u bi se oduzelo osnovna demokratska prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH. Bilo koji izbori sprovedeni po neustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji su uključeni u njegovu organizaciju bavili bi se antidemokratskim, neustavnim i antidejtonskim aktivnostima. Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera i da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto.

Milorad Dodik griješi ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on slijedi svoju secesionističku agendu i gura BiH ka sukobu. Svaki pokušaj entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice da se otcijepi je antidejtonska akcija koja se neće tolerisati. Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska, ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne predviđa pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica odvoji, saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

administrator