Banjaluka za Novu godinu traktorima u centru grada, održan protest poljoprivrednika

Spread the love

Poljoprivredni proizvođači održali su mirni protestni skup u znak nezadovoljstva a sve zbog kako su rekli neisplaćenih subvencija za poljoprivrednike od grada Banjaluke.

Naime, kolona od 40 traktora krenula je danas oko 11 časova od kružnog toka na Malti do Trga Krajine.

Nakon toga uslijedilo je obraćanje ispred zgrade Gradske uprave.

“Zašto kasne subvencije, mi smo u dugovima. Zabrinuti za egzistenciju, kupili smo nove mašine, a isplate kasne, u kreditima smo”, kaže jedan od poljoprivrednika.

Traktore su parkirali ispred zgrade Gradske uprave rekavši da će tu ostati 24 sata, te da je ovo danas samo opomena. Sljedeći put će kako kažu doći sa cisternama djubriva koje će istresti.

“Tražimo odmah danas sastanak, tražimo da se usvoji rebalans da se isplate dugovi”, poručuju poljoprivrednici.

Podsjećamo da je gradonačelnik Banjaluke tražio hitnu vanredna sjednicu na kojoj bi bio razmatran rebalans budzeta za 2023.godinu koji je podrazumijevao i novo kreditno zaduženje od 6 miliona maraka kako bi se izmirili dugovi.

No, dugovi nisu samo subvencije poljoprivrednicima. Kasne i plate radnicima Gradske uprave, Domu zdravlja Banjaluka, Centru za socijalni rad, kao i Plate radnicima na bolovanju Problem je i sa subvencijama za privatne vrtiće, za besplatan i povoljniji prevoz penzionera.

Podsjećamo i da je direktorica Doma zdravlja Banjaluka i odbornika u Skupštini grada Banjaluke Nevena Todorović nekoliko puta na sjednicama upozoravala da je Dom zdravlja Banjaluka u finansijskih problemima.

Gradonačelnik je sve opravdao rekavši da na početku godini nijedan rukovodilac ne može predvidjeti sve troškove, te da su kratkoročna zaduženja i vraćanje budzeta u ravnotežu rebalansom sasvim normalna pojava.

-U ovoj godini imamo situaciju da su se povećali troškovi Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, električne energije, da je veći broj zahtjeva za sufinansiranje vrtića – pojasnio je gradonačelnik.

No, njegovim zahtjevima nisu udovoljili odbornici na sjednici skupštine. Pristaju na rebalans budzeta, ali ne i kreditno zaduženje u okviru njega. Nije im jasno gdje je novac?

Predsjednik GO SNSD-Banjaluke Vlado Đajić je nedavno sa partnerima iz koalicije iznio podatke da je 6 miliona maraka potrošeno na projekte koji nisu bili planirani budžetom, a ono sta je planirano nije urađeno. A to su između ostalog kako tvrde: jednosmjerni saobraćaj, kružna raskrsnice, novogodišnji koncerti, most u Trapistima, nove plaže…

Upitali su i sta je bilo sa kreditom od 6 miliona maraka koji je podignut da se isplate dugovi preduzeća “Akvana”.

Poljoprivrednici su protestovali i 18. decembra u Banjaluci tražeći isplatu subvencija ali i zbog izmještanja Krajiške kuće zbog izgradnje najnovije kružne raskrsnice u Banjaluci tvrdeći da ono što proizvedu nemaju gdje da prodaju. Podsjećamo Krajiška kuća izmještena je na novu lokaciju.

Tada su se na protestu pojavili predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković, ali i gradski menadžer Bojan Kresojević. Ninković je rekao da je nedopustivo sto kasne subvencije te da mora da postoji razlog jer je kako kaže Skupština na vrijeme usvojila odluku od subvencijama.

Kresojević je na istom mjestu iznio informaciju da je sadašnja gradska administracija za duplo povećala sredstva za subvenciji poljoprivrednicima (Sa 3,5 na 5,2 milion KM).

administrator