Banke iz RS: Moramo potpuno poštovati pravila sankcija SAD-a

Spread the love

Siniša Adžić, predsjednik Uprave Nove banke, potvrdio je za RTRS da su banka na čijem je čelu te Atos banka, dio jedinstvenog finansijskog tržišta te da ne mogu imati poslovne odnose sa klijentima koje se nalaze na listi, bilo fizičkim ili pravnim licima.

– Kao takve u obavezi smo primjenjivati sve ono što primjenjuju naše kolege svuda u svijetu. To uključuje i primjenu pravila američkog ministarstva finansija vezano za OFAC liste, kaže Adžić.

On pojašnjava da su dvije grupe banaka u BiH.

– Internacionalne, koje moraju poštovati pravila koje donose banke iz zemalja u kojima rade njihove grupacije i domaće banke. Domaće banke, uključujući Novu i Atos banku, moraju poštovati pravila koja nalažu korespodenti, koji omogućavaju pružanje bankarskih usluga, kaže Adžić.

On navodi da Nova i Atos banka, u potpunosti poštuju sva pravila sankcija, koje jedinstveno tržište nalaže.

– Prema mojim saznanjima sve banke u BiH, identično poštuju ta pravila, navodi Adžić.

Trenutno se i Alternativna televizija suočava s prijetnjom zatvaranja računa čak i u domaćim bankama, rekao je Srđan Kevac, direktor ATV-a i dodao:

– Primoravanje banaka na zatvaranje računa predstavlja još jedan dokaz da silu nije briga za ljude – više od stotinu naših radnika i njihove porodice, naše klijente i na kraju krajeva, za one koji su nam najvažniji.

Zbog sankcija SAD-a 2022. godine, Alternativna televizija se suočava s prijetnjom zatvaranja računa i u domaćim bankama.

administrator