Besplatan parking u Sarajevu za dobro plaćene bh. parlamentarce

Spread the love

Prema istraživanju Fokus.ba, iz KJKP Rad su otkrili informaciju da je zakupljeno 41 parking-mjesto parlamentarcima, a čak 200 za zaposlene u institucijama BiH.

Osim što imaju primanja koja se kreću između 5.000 i 8.000 KM, u zavisnosti od toga koliko naknada dobijaju, državnim parlamentarcima se odnedavno osigurava i besplatan parking u strogom centru Sarajeva.

I ne samo to, riječ je o javnim parking-mjestima uz trotoare ulica, koji se, praktično, uzimaju od građana, a kako bi se priskrbili funkcionerima s astronomskim plaćama.

Godišnji iznos

Kako saznaje Fokus, Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH početkom prošlog mjeseca donio je odluku kojom nastavlja zakup parking-prostora za potrebe parkiranja vozila poslanika i delegata u PSBiH.

Ovom odlukom zakupljuju 29 parking-mjesta za bh. parlamentarce u cjelodnevnom režimu parkiranja na lokaciji Zemaljski muzej BiH – zgrada Filozofskog fakulteta – zgrada PSBiH na Marijin Dvoru.

Ukupna procijenjena vrijednost ove nabavke za period od jedne godine iznosi 26.100 KM.

Na mjesečnom nivou parking za 29 parlamentaraca (koji oni ne plaćaju iz vlastitog džepa, budući da je riječ o novcu poreznih obveznika) košta 1.858 KM (bez PDV-a). Sekretarijat PSBiH je i početkom decembra 2022. raspisao identičnu javnu nabavku s identičnim iznosom.

Kada je riječ o bh. parlamentarcima kojima se zakupljuje parking u centru Sarajeva, potrebno je naglasiti da njihova primanja, osim plaće i toplog obroka, obuhvataju i paušal od 900 KM, zatim naknade za odvojeni život, prijevoz, regres za godišnji odmor u iznosu od 450 KM, dok dio parlamentaraca čak dobiva i iznose od 1.000 KM do 7.000 KM “za obilaske izborne baze”?!

I ovo potonje su bh. parlamentarci sebi osigurali glasajući u prošlosti o Odluci o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava poslanika i delegata u PSBiH.

administrator