Spread the love

Sarajevo je danas bilo domaćin VI Međunarodne BH sedmice inženjerstva, a poseban naglasak stavljen je na Hackathon posvećen mladima i njihovim vizijama obrazovanja u 21. vijeku.

Događaj se održao u Europe House u Sarajevu, u utorak, 30. januara 2024. godine.

Kako mladi vide obrazovanje na Univerzitetu u 21. vijeku?

Rješenja su trebala biti bazirana na tehnološkim rješenjima koja danas imamo, mogućnostima povezivanja sa drugim obrazovnim ustanovama u svijetu, učenju na daljinu, mobilnosti učenika i studenata, povezanosti sa industrijom, zdravstvom, kulturno umjetničkim institucijama te drugim organizacijama. Ovim takmičenjem željeli smo potaknuti timove učenika i studenata na kritičko razmišljanje o viziji obrazovanja u budućnosti.

Hackathon je okupio mlade inovatore_ice, inženjere_ke i stručnjake_inje iz oblasti obrazovanja kako bi zajedno istražili perspektive univerzitetskog obrazovanja u 21. vijeku. Učesnici_ce su prezentovali svoje ideje i rješenja pred stručnim žirijem, a najbolji su nagrađeni i vrijednim nagradama.

Na ovogodišnji hackathon prijavljen je veliki broj timova a njih deset, odabranih u najužem izboru borilo se za titulu najbolje ideje.

Stručna komisija je sve vrijeme pratila rad timova te izabrala tri pobjednička tima:

Treće mjesto na ovogodišnjem Hackathonu osvojili su članovi tima “Elektron“, kao i novčanu nagradu u iznosu od 1200 KM.

Drugo mjesto pripalo je timu “Unique“, kao  i novčana nagrada u iznosu od 1800 KM.

Pobjednici ovogodišnjeg HACKATHONa su članovi tima “Exam Week“, kojima je pripala i najveća novčana nagrada – 3000 KM.

Više o ovom događaju pronađite na stranici www.bhing.ba.

Projekat podržali: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Evropska unija i Europe House.

administrator