BOSS: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST U POVODU DANA RUDARA

Spread the love

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović svim rudarima čestita godišnjicu Husinske bune i Dana rudara, podsjećajući da su se rudari prije 103 godine morali boriti za radnička i ljudska prava, a danas su prava rudara i građana na isti način ugrožena kao i 1920. godine.

Gospodi iz rudarskog rukovodstva i svih nivoa vlasti ponovo su puna usta čestitki i lijepih riječi o rudarima, radi šminkanja rudarske stvarnosti da bi se dobio privid uvažavanja internacionalnog radničkog praznika lijepim prodavanjem upakovane magle rudarima, dok se beskrupulozno zanemaruje izrazito teška pozicija u kojoj se ponovo nalaze rudari i uopšte radničke i boračke porodice, odnosno većina građana.

Pored borbe za egzistenciju svojih porodica, rudari se moraju boriti i protiv zanemarivanja tehničkog unapređenja rudnika i za bezbjednije uslove za obavljanje teškog, opasnog i složenog rudarskog posla, koji industrijski i energetski gradi i hrani našu državu.

Treba podsjetiti na sličnost sa sadašnjom nenarodnom vlasti i vlasti prije 103 godine kada je Husinska buna bio revolucionarni otpor rudara rudnika Kreka u Tuzli protiv nasilja državne vlasti tokom generalnog štrajka oko 7.000 rudara u BiH, od 21. do 28. decembra 1920. godine.

administrator