Britanija ulaže 300 miliona funti u dva superračunala

Spread the love

Britanija planira graditi čak dva nova superračunala namijenjena istraživanju umjetne inteligencije.

Britanija je u srijedu objavila da će povećati svotu novca potrebnu za finansiranje dvaju superračunala, što će pridonijeti kvaliteti istraživanja čija je svrha učiniti sigurnima napredne modele umjetne inteligencije.

Finansiranje “resursa za istraživanje umjetne inteligencije” povećat će se na 300 miliona funti s prethodno najavljenih 100 miliona funti, rekla je vlada na samitu o sigurnosti umjetne inteligencije čiji je cilj utrti siguran put tehnologiji koja se razvija vrlo brzo.

Frontier AI modeli postaju eksponencijalno moćniji, napisao je britanski premijer Rishi Sunak na X-u, bivšem Twitteru. Ova će investicija zajamčiti da britanski znanstveni talenti posjeduju alate koji su im prijeko potrebni da bi učinili sigurnima najnaprednije modele umjetne inteligencije.

Britanija kaže da će dva nova superračunala, jedno smješteno u Cambridgeu, a drugo u Bristolu, istraživačima omogućiti pristup resursima čiji je kapacitet trideset puta veći u odnosu na kapacitet sadašnjih najvećih britanskih javnih računalnih alata za umjetnu inteligenciju.

Strojevi, koji će biti pušteni u pogon od ljeta sljedeće godine, koristit će se da bi analizirali napredne AI modele i testirali njihove sigurnosne značajke te za postizanje napretka u istraživanju novih lijekova i čiste energije, objavila je vlada.

Bristolski model “Isambard-AI” imat će 5000 naprednih AI čipova američke multinacionalne tehnološke tvrtke Nvidia Corporation, a drugi model “Dawn” (Cambridge) bit će isporučen kroz partnerstvo s Dellom i britanskim malim i srednjim preduzećima StackHPC te će ga pokretati više od 1000 Intelovih čipova.

administrator