Cijene nafte pale treću sedmicu zaredom

Spread the love

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošle sedmice, treće zaredom, jer je trgovce zabrinula slabost potražnje u najvećim svjetskim privredama.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 4.1 posto, na 81.43 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4.2 posto, na 77.17 dolara.

Pad cijena treću sedmicu zaredom posljedica je zabrinutosti trgovaca zbog naznaka slabljenja potražnje u SAD-u i Kini, najvećim svjetskim potrošačima “crnog zlata”.

Zalihe u SAD-u porasle su prije sedmicu za gotovo 13 miliona barela, a američka vlada poručila je kako, prema novim procjenama, očekuje pad potrošnje u ovoj godini za 300 hiljada barela dnevno, dok je donedavno očekivala rast za 100 hiljuda barela.

S druge strane, kineski uvoz nafte snažno je porastao u oktobru. No trgovce je zabrinula vijest da su rafinerije u najvećem kupcu sirove nafte u svijetu zatražile od najvećeg svjetskog izvoznika Saudijske Arabije manje nafte za decembar.

-Strah od poremećaja proizvodnje na Bliskom istoku zbog sukoba Izraela i Hamasa ustupio je mjesto zabrinutosti za potražnju, pišu analitičari Commerzbanka u osvrtu na situaciju na tržištu.

Trgovce zabrinjava i usporavanje rasta najvećih zapadnih privreda, s obzirom na to da centralne banke povišenim kamatnim stopama nastoje suzbiti inflaciju.

U takvim okolnostima teško je za očekivati jačanje potražnje, pa cijene nafte može podržati samo smanjenje ponude, odnosno proizvodnje najvećih svjetskih proizvođača – Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Nakon pada prošle sedmcie, na londonskom je tržištu cijena barela sada u minusu u odnosu na početak godine oko 5, a na američkom tržištu oko 4 posto.

Valtertuzlanski.com / Index,ba

administrator