Cijene nafte se stabilizirale, barel košta blizu 83 dolara

Spread the love

Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima na razini od 83 dolara, uz prigušene bojazni ulagača da bi napetosti na Bliskom istoku mogle izazvati poremećaje u snabdijevanju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 30 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 83,03 dolara.

U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 78,21 dolar.

Trgovci pažljivo prate stanje na Bliskom istoku, strahujući da bi rasplamsavanje napetosti moglo izazvati probleme u snabdijevanju naftom.

Naftna tržišta pokušavaju procijeniti mogućnost eskalacije sukoba između izraelskih snaga i palestinskog Hamasa i poremećaja u opskrbi naftom. U utorak bojazni su se donekle stišale, sudeći po smanjenoj razlici u cijeni barela s rokom isporuke u idućem mjesecu i onog koji kupci trebaju dobiti za šest mjeseci.

“Izjalovili su se pokušaji trgovaca u proteklim mjesecima da upotrijebe geopolitiku kao izgovor za kupovinu nafte, a i prisiljeni su ih sve skuplje plaćati.

Smanjena razlika u cijenama naglašava dobru opskrbljenost tržišta”, objašnjava Ole Hansen iz Saxo Bank, prenose agencije.

administrator