Spread the love

Predsjedništvo HDZ-a BiH održalo je u petak proširenu sjednicu u Tuzli na kojoj su, među ostalim, razmatrani problemi Hrvata koji žive u toj županiji. Također, na sjednici je bilo riječi i o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

– Napravili smo detaljan plan aktivnosti da u središte našeg interesa i političkog djelovanja stavimo sredine u kojima hrvatski narod nije brojniji, gdje je naša brojnost takva da trebamo napraviti dodatnu aktivnost da bi njihova pozicija bila zaštićena, ali i da im otvorimo vrata kako bi mogli normalno i legitimno politički djelovati, kao i da se osjeti ta jedna komunikacija središnjice s najnižim razinama organiziranja – izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon današnje sjednice.

S obzirom da HDZ BiH ne participira u vlasti u Tuzlanskoj županiji, dogovoreno je da ta stranka preko izvršne i zakonodavne vlasti na federalnoj razini sudjeluje u realizaciji projekata na tom području.

– Bez obzira što nemamo svoje gradonačelnike ili načelnike ima jako puno resora gdje naši ljudi mogu djelovati i to je najbolji način. Želimo da, kao što u središnjici stranke imamo predstavnike s ovog prostora, da ih imamo i u Sarajevu, za one koje imaju volje i kapaciteta da djeluju kroz različite institucije, da im to žurno osiguramo. Želimo potpuno promijeniti koncept djelovanja i cilj je da do kraja godine imamo jasnu strategiju kada je ova županija u pitanju – kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Demografski problemi

Osvrnuo se i na broj Hrvata na području Tuzlanske županije, kao i općenito demografsko stanje u BiH, naglasivši kako „svi u BiH moraju biti zabrinuti.“

– BiH danas nema više od dva milijuna stanovnika, a ovdje nema više od 12 tisuća Hrvata i to su realne brojke. Ja sam spomenuo brojku s kojom raspolažem iz određenih podataka, ali koji su špekulacije jer nismo proveli popis stanovništva ni nakon deset godina od zadnjeg popisa. To je pokazatelj da svi u BiH moramo biti zabrinuti. Želimo pojačati interes na ovom području, razgovarali smo i o stanju u Republici Srpskoj, Sarajevu, zeničko-dobojskom prostoru, ali i o Središnjoj Bosni. Želimo napraviti jasan plan i strategiju, kako bi poslali poruku onima koji žele ostati ovdje, što možemo učiniti za njih kako bi im život bio lakši i kako bi se osjećali svoji na svome, a to HDZ BiH kao stožerna stranka hrvatskog naroda ima kao svoju odgovornost i obavezu i zbog toga ćemo dolaziti sve češće – poručio je Čović.

Komentirajući funkcioniranje vlasti na federalnoj i državnoj razini, predsjednik HDZ-a BiH kazao je kako je u posljednjih šest mjeseci napravljen „fenomenalan napredak“ kada se učinak uspoređuje s prethodne četiri godine.

– Mi smo došli i otvorili sve zakone iz onih 14 uvjeta, od kojih su dva ili tri došla da se međusobno uvjetuju između partnera. Došli smo i do Izbornog zakona, to je paket, bez njega nećemo u konačnici dobiti otvorena vrata pregovaračkog procesa, sve je na nama – kazao je.

Čović je podsjetio kako su izmjene Izbornog zakona BiH jedan od 14 uvjeta koje je Europska unija postavila pred BiH.

– Nastojat ćemo do kraja godine to pitanje završiti, jer smo i sami sebi zadali rok od šest mjeseci nakon uspostave vlasti. Iz EU su nam dali šansu, mi smo u pregovaračkom procesu, samo moramo svoje uvjete ispuniti, a jedan od njih je i Izborni zakon. Sjest ćemo i oko toga ćemo se dogovoriti, a primarni cilj HDZ-a i HNS-a je legitimno predstavljanje i u Predsjedništvu i u domovima naroda. Naravno, veoma je važan je i dignitet izbornog procesa. Ne može se nitko krivo predstavljati kroz izborni ciklus i tako devalvirati proces izbora. Zar ima gorega od predstavljanja nekog naroda koji vas nije izabrao? Uvjeren sam da ćemo naći rješenje – ustvrdio je Čović.

Valtertuzlanski.com/RTVTK

administrator