23. lipnja 2024.

Crno tržište cigareta se smanjuje, zbog toga nema poskupljenja

Spread the love

Cigarete nisu poskupile na početku ove godine. Još nema najava ni da će se tako nešto desiti i u narednom periodu.

Cigarete nisu poskupile na početku ove godine. Još nema najava ni da će se tako nešto desiti i u narednom periodu.

Ipak po pitanju akciza, zadovoljni su u Upravi za indirektno oporezivanje. Slijeva se sve više novca. Oko milijardu KM samo od akciza na duhan i duhanske prerađevine.

“I ove godine povećali broj izdanih akciznih markica na cigarete, kao što je to bilo unazad dvije godine i to praktično govori da se crno tržište cigareta konstantno smanjuje, a tome u prilog govori upravo povećan broj akciznih markica koje mi izdajemo, a kojim se obilježava svaka paklica cigareta koja se proda na tržištu BiH“, rekao je Ratko Kovačević, načelnik odjeljenja za Komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.

Cijene se na istom nivou vjerovatno neće zadržati. Еkonomisti objašnjavaju da je želja da se opterete robe koje nisu egzistencijalnog karaktera. Zato se i kod nas donose odluke koje bi trebalo da podupru budžet i sačuvaju zdravlje ljudi.

„Kada kažemo društvenu karakteristiku jeste da te vrste roba, alkohol i duhan, direktno utiču na društvo – povećavaju opasnost od raznih bolesti. Veliki broj ljudi izostaje sa posla, to direktno utiče na BDP, onda one pritišću i društvene troškove, zdravstvo“, rekao je za ATV Aleksandar Ljuboja, ekonomista.

Budžeti svih zemalja su pod pritiskom, tu je inflacija, povećanje kamatnih stopa, ali i porast javne potrošnje. Tako su prve na udaru upravo luksuzne robe, koje su podložne povećanju akciza.

administrator