Spread the love

Policija ih jedva odlijepija, pa su privedeni

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nancy Fesser osudila je postupke demonstranata…

Aerodrom u Minhenu danas se našao u centru zbivanja, pošto je šest ekoloških demonstranata zalijepilo svoja tijela za prilaze pisti, što je dovelo do kratkog zatvaranja.

Ekološki demonstranti probili su ogradu, a nakon što ih je policija uklonila, privedeni su.

U početku su svi letovi bili ili otkazani ili preusmjereni na druge aerodrome, što je izazvalo opće neugodnosti putnicima. Policija je brzo upućena na lice mesta, a osam demonstranata je na kraju uhapšeno. Uprkos prekidu, jedna pista je ponovo otvorena kasnije tokom dana, iako su se kašnjenja nastavila.

Protest, koji se održao na početku praznika Whitsun, najvećeg perioda putovanja u Njemačkoj, uticao je na oko 60 letova i doveo do preusmjeravanja 11 drugih. Aerodrom, za koji se očekivalo da će primiti najmanje 350.000 putnika tokom vikenda, bio je potpuno zatvoren skoro dva sata.

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nancy Fesser osudila je postupke demonstranata, pozivajući na pojačane mjere sigurnosti na aerodromima i označivši protest kao kriminalni.

  • Ovakvim kriminalnim radnjama ugrožava se vazdušni saobraćaj – navela je ona .

Pokret Last Generation ima istoriju organizovanja sličnih protesta širom Nemačke, sa ciljem da skrene pažnju na ono što oni vide kao nedovoljnu akciju vlade na klimatskim promjenama. Subotnji sukob na aerodromu u Minhenu naglašava napetost između klimatskih demonstranata i vlasti, kao i širu debatu o ekološkoj politici i subvencijama za transport.

administrator