Detalji tragedije u rudniku Dubrave: Skidali ugalj s trake

Spread the love

Na transportnom sistemu Rudnika Dubrave koji posluje u sastavu Rudnika „Kreka“, jučer je poginuo Mersed Pudilović iz Živinica.

Ovaj slučaj otvorio je ponovo pitanje pristupa trećih lica rudnom polju i transportnom sistemu.

Pudilović nije uposlenik Rudnika Kreka, ali je sa rudničke trake nelegalno skidao ugalj. Vršeći ovu nedozvoljenu radnju, on je pao u transportnu traku.

„Nepažnjom je pao na donje platno, na donji dio trake koja ga je odvukla do okretnice trake gdje su rotirajući dijelovi te okretnice izazvali, odnosno, prouzrokovali ozljede koje su ovom licu izazvale smrt“, kaže Ermin Alić, iz Federalne inspekcije za rudarske poslove.

Ovakvih i sličnih slučajeva bilo je i ranije. Tako su 2015. godine poginula četiri mladića usljed odrona zemlje u rudnom polju, a šest rukovodilaca rudnika je osuđeno na zatvorske kazne zbog propusta koji su doveli do toga. Rudnik Kreka ne može sam zaštiti transportne sisteme koji se prostiru na ogromnim površinama.

„Sam rudnik nema teoretske šanse da bilo šta učini posebno u situacijama kada je ogroman prostor u pitanju da se zaštiti. Ni fizički ni bilo kako. Kao sindikat apelujem i pozivam sve one koji mogu učiniti to, a to su grad, odnosno, lokalne zajednice, ministarstva unutrašnjih poslova i svi u oni u tom lancu, a kako bismo spriječili neželjena dešavanja“, kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka Tuzla.

Apel građanima da ne  ulaze u krug Površinskog kopa Dubrave uputili su iz inspekcija.

„Ti slučajevi su se dešavali i ranije. Postoji evidencija, natpisi, table, prijave policiji. Nažalost, desio se još jedna slučaj.  Apelujemo na građane da ne ulaze u rudnički prostor, odnosno, pogone rudnika kako bi zaštiti svoje zdravlje i svoje živote“, zaključuje Ermin Alić Federalni inspektor za rudarstvo.

Je li ovaj put neko napravio propust, znat će se nakon istrage koju vodi Kantonalno tužilaštvo. Iz rudnika „Kreka“ pozvali su nadležne organe Grada Živinice i Tuzlanskog kantona da poduzmu radnje iz njihove nadležnosti kako bi se ovakvi slučajevi u budućnosti spriječili.

Valtertuzlanski.com / Vijesti.ba

administrator