Spread the love

Već godinu dana velikan glumišta EX-YU prostora Emir Hadžihafizbegović, živi i radi na relaciji BiH i Hrvatska. Naime, pored redovnog igranja predstave Kamernog teatra 55 “Sjećaš li se Doli Bel”, Hadžihafizbegović upredo je snimao dva filma u Hrvatskoj koji su u fazi postprodukcije, kao i serijal na RTL-u “San snova”.

“Prvi igrani film u kojem igram glavnu ulogu je film Ivone Juke “Stranci u noci”. Riječ je o potresnoj priči iz Drugog svjetskog rata, čija je radnja smještena u Zagrebu i na Golom otoku. U tom filmu sam odigrao jednu od najtežih uloga u svojoj karijeri. A drugi film je “Svemu dođe kraj” reditelja Rajka Grlića, po scenariju Ante Tomića. Film se bavi postranzicijskim prevarama, uništavanjem, do jučer, profitabilnih firmi, korupcijom i nepotizmom”, kazao je Emir Hadžihafizbegović.

Radi se o psihološkom trileru koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a Hadžihafizbegović igra nevino osuđenog čovjeka, koji po izlasku iz zatvora, pravdu uzima u svoje ruke.

“Za Grlićev film vezan je i jedan važan jubilej. Naime, to je 70. igrani film u mojoj karijeri i 18. igrani film u Hrvatskoj. S obzirom da sam već 10 godina i član Hrvatskog udruženja dramskih umjetnika, ovaj jubilej ima još veći značaj”, kazao je velikan glumišta i dodao da je u planu rad na još jednom filmu u Hrvatskoj, kao i u Turskoj.

“Premijere hrvatskih filmova, u kojima igram, biće ove godine na nekim od najznačajnijih europskih festivala i vjerojatno i na Filmskom festivalu u Puli u julu mjesecu ove godine”, dodao je Hadžihafizbegović.

Osim filmova, Hadžihafizbegović, u dogovoru sa direktorom Kamernog teatra 55 Senadom Alihodžićem, planira rad na novoj predstavi, u kojoj bi bio nosilac glavne uloge, a rediteljska palica pripala bi pozorišnom i filmskom reditelju iz Beograda, Miroslavu Momčiloviću. Trenutno su u fazi traženja adekvatnog teksta.

Osim filmske i pozorišne umjetnosti Emir Hadžihafizbegović radi i na svojoj monografiji.

“U Zagrebu sam u pregovorima sa izdavačkom kućom, koja će objaviti moju monografiju u povodu 40 godina umjetničkog rada. U njoj će se, na 500 strana, naći priče iz mog djetinjstva pa sve do godine, kada će monografija ugledati svjetlo dana, a to je u maju naredne godine”, kazao je Hadžihafizbegović i dodao da će se u monografiji naći lepeza likova, najboljih ali i najgorih koji su prošli kroz njegov život.

“Poseban dio monografije biće sarajevski kulturni krug u periodu 1982. – 2022.. Mnogim kulturnjacima u Sarajevu, biće drago otvoriti moju monografiju. No, nažalost, mnogo značajnih i sjajnih ljud iz tog perioda više nisu sa nama. Sa druge strane, nekim ljudima će moja monografija biti “noćna mora”. Govorim o ublehašima i falsifikatorima “sarajevskog kulturnog kruga” koji moraju biti postavljeni na svoje mjesto, a ne na lažnom tronu kulturnih trijumfa”, kazao je glumac.

Monografija o životu velikana bh. glumišta trebala bi biti objavljena u maju 2025. godine.

Valter.com / N1 /

administrator