Spread the love

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj počinje u petak, a otvorit će ga domaćin Njemačka i reprezentacija Škotske.

Utakmica u Münchenu na Allianz Areni počinje u 21 sat.

UEFA je za Euro osigurala nagradni fond za reprezentacije u ukupnom iznosu od 331 milion eura. Svaka će reprezentacija samo za nastup na Euru zaraditi 9.25 miliona eura. Za svaku pobjedu u grupnoj fazi takmičenja reprezentacije će zaraditi dodatnih milion eura, a remi vrijedi 500.000 eura.

Ako reprezentacija ispadne u osmini finala, dobit će nagradu od još 1.5 miliona eura. Ispadanje u četvrtfinalu vrijedi 2.5 miliona eura, a ulazak među najbolje četiri reprezentacije bit će nagrađen s četiri miliona eura.

Finalistu takmičenja osiguran je dodatni bonus od pet miliona eura, a novi prvak Evrope zaradit će dodatnih osam miliona eura. Maksimalan iznos koji evropski prvak može zaraditi, uz sve tri pobjede u grupi, jest 28.25 miliona eura.

U usporedbi s prošlim Eurom, UEFA je smanjila nagradni fond. I tada je svaka reprezentacija za sudjelovanje dobila 9.25 miliona eura, ali je pobjeda u grupi vrijedila 1.5 milion eura, dok je remi iznosio 750.000 eura. Ulazak u osminu finala vrijedio je 500.000 eura više nego na Euru u Njemačkoj, a ulazak u četvrtfinale 725.000 eura više. Polufinalisti su na prošlom Euru dobivali bonus od pet miliona eura (sada je to četiri miliona).

Finalist prošlog Eura zaradio je bonus od sedam miliona eura, što je za dva miliona eura više nego sada, a Italija je kao bonus za pobjedu u finalu dobila 10 miliona eura, odnosno dva miliona više nego što će dobiti pobjednik nadolazećeg Eura.

Teoretski, na prošlom Euru pobjednik je, uz sve tri pobjede u grupi, mogao zaraditi 34 miliona eura, odnosno 5.75 miliona eura više nego budući osvajač prvenstva u Njemačkoj.

administrator