Spread the love

U narodu je poznata izreka: “Do podne Ilija, poslije podne Alija”. Ovaj dan me veže za moje “porodično stablo”.

Naime muslimani su nakon Bečkog rata sa početka 18 vijeka ili prije 300 godina, napuštali zemlje preko Save. Iz Ugarske ili Slavonije vodi moje porijeklo, da bi se naselili u dolini Tinje na obroncima Trebave i Majevice.

To se zove uži zavičaj koji je obilježen sa dva planinska vrha koji narod zove Monj i Ratiš. Monj je prema Posavini i za njega su vezane kiše i razne salaukovine. Ostala je izreka : “Vuče motku kao kišu sa Monja”.

Ratiš je nešto drugo. Vrh Trebave koja se spušta prema Spreči. Poznato dovište na kojem se moli Bogu od jurijeva od aliđuna svakog ponedeljka. Ove godine zadnja dova je 07.08. 2023. godine. Da se vratim ilindanu i aliđunu koji je važan kod svih građana prelijepe Bosne.

U tradiciji moje porodice je vezana za mog čukundjeda Aliju od koga je potekla “jedna loza” onih koji su bili muhadžiri iz Ugarske. Bili su graničari i pripadali su kapetaniji u Gradačcu i kadiluku u Gračanici.

S toga ilindan ili aliđun me uvijek podsjeća na moje porijeklo. Svim dobrim ljudima koji slave ili obilježavaju ovaj dan želim svako dobro u ovoj našoj najljepšoj državi Bosni i Hercegovini.

Izvor: Izudin Kešetović

administrator