Spread the love

Južnoafrička Republika zatražila je javno od Međunarodnog suda pravde (ICC) da hitno proglasi da je Izrael prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu u ratu protiv Hamasa u Gazi, dok je Izrael odbacio takav zahtjev JAR-a kao bespredmetan.

U zahtjevu sudu, Južnoafrička Republika opisala je izraelske akcije u Gazi kao “genocidne po karakteru jer im je namjera dovesti do uništenja značajnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe”.

“Djela o kojima je riječ uključuju ubijanje Palestinaca u Gazi, nanošenje ozbiljnih fizičkih i psihičkih ozljeda i nametanje životnih uslova za njihovo fizičko uništenje”, stoji u prijavi.

Sudska tužba najnoviji je potez Južnoafričke Republike koja je izrazito kritična prema izraelskom ratu u Gazi.
Traži se i zaustavljanje vojne operacije u Gazi
Prošog mjeseca zastupnici u JAR-u izglasali su da se zatvori izraelska ambsada u Pretoriji i obustave svi diplomatski odnosi dok se ne dogovori prekid vatre u izraelskom ratu protiv Hamasa u Gazi, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.
U saopćenju južnoafričkog ministarstva međunarodnih odnosa i saradnje (DIRCO) rečeno je da je prijava protiv Izraela podnesena u petak.
“Izrael od 7. oktobra 2023. nije spriječio genocid i nije procesuirao direktno i javno pozivanje na genocid”, saopćio je DIRCO.
U saopćenju piše da je JAR zatražio od ICC-a da proglasi “prema hitnoj osnovi da Izrael krši svoje obaveze iz Konvencije o genocidu”.
Od Međunarodnog suda pravde traži se i da privremenom mjerom zatraži od Izraela da zaustavi svoje vojne operacije u Gazi. Južna Afrika može pokrenuti ovaj postupak na osnovu Konvencije o genocidu jer su i Izrael i ona potpisnice te konvencije.

administrator