Kardiolog preporučuje: Ove namirnice su najbolje za snižavanje holesterola

Spread the love

Nije iznenađenje da hrana koju jedete može pomoći u snižavanju holesterola, a zdravi izbori poput voća i povrća su svježi elementi u obrascu zdrave prehrane.

Kardiolog dr. David Sabgir otkrio je odakle početi i koji će proizvodi konkretno pomoći u kontroli holesterola.

Voće i povrće prirodno su bez holesterola i imaju malo masti, što ih čini važnim dijelom u kontroli visokog holesterola”, rekao je.

“Obično preporučujem povećanje ukupnog unosa voća i povrća, budući da mnogi od nas ne zadovoljavaju preporučeni dnevni unos.

Ali postoji nekoliko specifičnih namirnica koje rado preporučujem svojim pacijentima”, istaknuo je dr. Sabgir.

Evo što doktor predlaže.

Tamno lisnato zeleno povrće

Postoji toliko mnogo razloga da zavolite zeleno lisnato povrće, a to uključuje i njegove zdravstvene prednosti.

Tamno lisnato povrće uključuje špinat, kelj, raštiku i još mnogo toga”, objasnio je kardiolog. “Sadrže lutein i druge karotenoide koji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i smanjiti nivo holesterola.”

Možete uživati u njima, u salati poput one od od jagoda i špinata s avokadom i orasima ili ih možete pomiješati u smoothieju s mangom ili bananama.

Avokado

Ako želite obrok sa zdravim masnoćama, ne možete pogriješiti sa svestranim avokadom.

Avokado je ustvari jedino voće koje sadrži mononezasićene masti, s pet grama na jednu trećinu srednjeg avokada”, otkrio je dr. Sabgir. “Ovo može pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola u vašoj krvi, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Također, ne sadrži šećer i natrij.”

Možete uživati ​​u avokadu na tostu za doručak, u salati od tune za ručak ili napraviti avokado pesto umak s tjesteninom od cijelog zrna pšenice za večeru.

Citrusno voće

Sezona je citrusa, a ne samo da je to voće slatki zalogaj, već je i zdrav izbor za kontrolu vašeg holesterola.

Agrumi poput narandži sadrže pektin koji može pomoći u snižavanju razine holesterola”, kazao je kardiolog. “Pektin je vrsta topivih vlakana koja potiču vaše tijelo da smanji LDL holesterol.”

Kombinirajte citruse s lisnatim povrćem tako da napravite ukusno salatu, na primjer onu od cvekle ili mandarine, javlja Net.hr.

administrator