Spread the love

Vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je u nedjelju, priopćio je tamošnji meteorološki ured

Lava koja je počela sukljati nakon nedjeljne erupcije vulkana na jugozapadu Islanda stigla je do grada Grindavika, koji je evakuiran prije erupcije. Lava se izlila ulicama grada i zahvatila je kuće koje su planule.

Državna televizija RUV javlja da je jedna od zapaljenih kuća bila prazna i prije evakuacije.

Lava izvire iz pukotine u tlu nedaleko od grada koja se stvorila prije nekoliko sati. Veći dio polja lave nalazi se daleko od Grindavika.

Djelatnici hitnih službi poslali su poruku ljudima da ne prilaze Grindaviku. Grad je blokiran i u njemu su brojne hitne i spasilačke službe.

Gradonačelnik Grindavika Fannar Jonasson rekao je da je erupcija šokirala stanovnike grada. “Ovo ne izgleda dobro jer je on relativno blizu lave”, rekao je Jonasson.

Šef tamošnje civilne zaštite Vidir Reynisson rekao je da lava teče prema vodovodu i električnim instalacijama. Trenutno nije poznato je li ih lava oštetila.

Predsjednik Islanda Gudni Johannesson rekao je da lava nije ugrozila niti jedan život. Dodao je da erumpcija neće omesti zračni promet na Islandu i oko njega.

Vulkan erumpirao u nedjelju

Vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je u nedjelju, priopćio je tamošnji meteorološki ured, što je peta erupcija na poluotoku Reykjanes od 2021.

Helikopter obalne straže poslan je ranije da procijeni situaciju i točnu lokaciju, priopćila je agencija Civilne zaštite.

Erupcija je počela sjeverno od ribarskog grada Grindavik.

administrator