Lorenc Mesaroš, novi vlasnik Lukavac Cementa

Spread the love

Ko je Lorenc Mesaroš?

Lukavačka fabrika cementa “Lukavac Cement” dobila je novog vlasnika. Kompaniju zvanično preuzima mađarski Talentis International Construction Investments Kft., na čijem je čelu Lorenc Mesaroš (Lőrinc Mészáros).

Riječ je o jednom od najbogatijih Mađara, koji važi za desnu ruku tamošnjeg premijera Viktora Orbana. Kada su ga svojevremeno novinari upitali ko je najzaslužniji za njegove poslovne uspjehe, Mesaroš je otvoreno odgovorio: ‘Bog, sreća i Viktor Orban.’ – piše Biznis.ba.

Prije uspona Orbanova Fidesza, Mesaroš je bio monter plinskih instalacija. Imao je svoju firmu koja je s vozilom, alatom i samim gazdom bila vrijedna tek tridesetak hiljada eura.

Glavni izvor Mesaroševog bogatstva u početku je bio mađarski državni budžet, pa je tako preko noći postao najveći dobitnik svih mogućih javnih poziva, bilo da je riječ o građevinskim radovima, ili opskrbi državne firme mineralnom vodom – pisao je svojevremeno Tportal. Tako je u manje od deset godina, od montera plinskih instalacija izrastao u tajkuna i jednog od najbogatijih ljudi u tom dijelu Evrope.

Lorenc Mesaroš je godinama aktivan u Hrvatskoj, gdje je najpoznatiji po tome što je vlasnik NK Osijek. S dolaskom mađarskog kapitala (2016.), klub iz Slavonije je postao mnogo ozbiljniji u hrvatskim okvirima, a trenutno se može pohvaliti i najmodernijim stadionom u zemlji, Opus Arenom – koji su također izgradili Mađari za otprilike 65 miliona eura.

Upravo je ljubav prema fudbalu još jedna zajednička stvar za Orbana i Mesaroša, koji su uvjereni da je sport snaga koja može “probuditi nacionalni ponos i dovesti do mađarskog zajedništva”.

Mesaroševa grupacija je prije šest godina ovladala je ključnim mađarskim turističkim potencijalima kada je preuzela golem turistički kompleks na Balatonskom jezeru. Riječ je o 33 hotela, 19 hotelskih projekata i 13 kampova koji okružuju jezero…

Magazin Forbes u svom profilu ovog biznismena navodi da je jedna od njegovih kompanija, Meszaros i Meszaros, veliki igrač u mađarskom građevinskom sektoru.

Njegova Talentis grupa, koja je u sastavu Meszaros grupe, tokom ljeta je pokrenula proces kupovine jedne od najvećih bh. cementara od austrijske firme Asamer Baustoffe AG.

Austrijska firma je 2001., tokom privatizacije u BiH, kupila 51% vlasništva nad cementarom. Potom je 2014. otkupila preostale dionice.

Savezno konkurencijsko vijeće Austrije je 7. novembra obaviješteno o prodaji 100% dionica Lukavac cementa, njegovih podružnica i 50% dionica u Rudniku krečnjaka Vijenac, kompaniji Talentis International Construction Investments Kft.

Fabrika cementa u Lukavcu je jedna od dvije velike cementare u BiH koja radi od 1974. godine i koja godišnje može proizvesti 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa) i više od 900.000 tona cementa.

Iz Talentisa je za Radio Slobodne Evrope poručeno da su “tokom ljeta potpisali pismo namjere da kupe Lukavac Cement i time dobili ekskluzivna prava za pregovaranje”. Dodaju da će nastaviti sa svojim poslovnim aktivnostima na međunarodnom nivou.

“Kupovina Lukavac Cementa dalje će proširiti građevinski portfolio Meszaros Grupe, sa stabilnom kompanijom koja je izuzetno profitabilna u regiji, te će doprinijeti smanjenju nestašice sirovih materijala na domaćem tržištu”, navodi se u odgovoru.

Prema procjenama magazina Forbes, Lorinc Mesaroš posjeduje bogatstvo vrijedno oko 1,6 milijardi dolara.

Nakon što je Orban po drugi put došao na mjesto premijera 2010. godine, počeo je uspon Mesaroša koji je od 2011. do 2018. bio je i gradonačelnik svog gradića Felchuta, 25 km udaljenog od Budimpešte, gdje je Orban odrastao. Sve to uz podršku Orbanove stranke – Fidesz.

Kupovina Lukavac Cementa je prva Mesaroševa investicija u BiH. Bude li se djelovao po svojoj ustaljenoj proceduri – možemo očekivati i širenje po BiH.

administrator