Macron upozorio Izrael: ‘Nemojte ni pomišljati…’

Spread the love

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je Izrael da ni slučajno ne razmatra prisilno preseljenje stanovnika iz Pojasa Gaze.

Macron je juče imao telefonski razgovor sa članom izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz, upozorivši da plan za deportaciju Palestinaca nije prihvatljiv.

Macron je rekao da su “izjave koje se odnose na prisilno raseljavanje stanovnika Gaze neprihvatljive i da su u suprotnosti sa rješenjem o dvije države, koje je jedino održivo rješenje za povratak mira i bezbjednosti za sve“, saopštio je kabinet francuskog predsjednika.

On je takođe upozorio na rizik od širenja sukoba, rekavši da je “od suštinske važnosti da se izbjegne bilo kakva eskalacija, posebno u Libanu”.

On je naglasio da će Francuska nastaviti da prenosi ove poruke svim akterima koji su direktno ili indirektno uključeni u procese u toj oblasti.

Izraelski mediji javili su danas da zvanične vlasti Izraela vode pregovore sa Kongom i drugim zemljama o deportaciji Palestinaca iz pojasa Gaze, koje bi ih prihvatile na svoju teritoriju. Kongo je navodno prihvatio takav aranžman.

administrator