Spread the love

Navršava se šest mjeseci od kada je Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje FBiH stupio na snagu.

U ovih šest mjeseci ostavljen je rok za prilagodbu – koji se odnosi na ustanove, preduzeća i druga pravna lica. Ono na šta se čekalo jesu podzakonski akti, odnosno pravilnici koji su trebali biti doneseni od strane Federalnog ministarstva zdravstva radi precizne primjene Zakona, a što će u konačnici, biti osnova za postupanje inspektora koji imaju nadležnost za vršenje nadzora nad provođenjem ovog zakona.

S tim u vezi danas će biti održana press konferencija u prostorijama Zavod za javno zdravstvo FBIH. Konferenciju organizuje udruženje PROI u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Zavodom za javno zdravstvo FBIH, s ciljem informiranja javnosti o postignućima u provedbi Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji je stupio na snagu prije šest mjeseci.

Posebnu pažnju, najavili su organizatori, posvetiti će članovima 41. (Početak primjene propisa) i 43. (Imenovanje Federalne komisije).

Naime, odredbama člana 41. stav 1. Vladi Federacije BiH naloženo je imenovanje Federalne komisije za kontrolu duhana u roku od najviše šest mjeseci od stupanja na snagu zakona, odnosno do 28.11.2023. godine.

Podsjetimo, Zakonom se pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prijevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Također, Zakonom su propisane i kaznene odredbe, u zavisnosti od počinjenog prekršaja, a kreću se u rasponu od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora, odnosno mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dok je kazna za fizička lica 100 KM.

Narednih šest mjeseci inspekcije bi trebale tek izlaziti na teren, ipak ugostiteljima i pušačima za sada bi trebale izricati samo opomene. Tek u maju naredne godine bi se trebalo krenuti sa kažnjavanjem.

administrator