Najavljeni veliki protesti protiv femicida širom BiH: ‘Niti jedna više!’

Spread the love

Širom bh. gradova, u srijedu, 11. oktobra u 16.00 sati će biti održani protesti protiv femicida i nasilja nad ženama i djevojčicama.

“U jeku porasta slučajeva femicida u Bosni i Hercegovini, ljute i zabrinute građanke/građani, ženske aktivističke formalne i neformalne grupe i svi koji odbijaju da šute, pozivaju vas na proteste pod sloganom NITI JEDNA VIŠE! Jedanaesti u mjesecu nosi breme svirepog nasilja jer su posljednja dva okrutna slučaja femicida izvršena na taj dan”, navodi se u saopćenju organizatora.

rotesti će biti održani širom zemlje, a tom prilikom će biti pročitani zahtjevi upućeni prema nadležnim institucijama, ali i čitavoj javnosti.

“Zašto protesti? Zato što je 48 posto žena u Bosni i Hercegovini pretrpjelo seksualno i rodno zasnovano nasilje. Zato što se u 84 posto slučajeva nasilje u porodici i intimnim vezama nikada ne prijavi. Zato što oko 70 posto istraga slučajeva prijavljenih nadležnim tužilaštvima bude obustavljeno. Zato što su radi blage kaznene politike mnoge od njih, njihova djeca i najbliži izloženi stalnom i brutalnom nasilju. Pakao koji završava premlaćivanjem do smrti – uživo.

Zato što nam je dosta da gledamo kako broj žrtava raste iz mjeseca u mjesec, dok se nasilje nad ženama i djevojčicama općenito doživljava ili kao privatni problem ili ono za što su “same krive”, jer imaju “dug jezik”, jer im je “dekolte previše otvoren”, jer se “prave pametne”, jer su “izabrale pogrešnog čo‘eka”, “ko im je kriv”!

One nisu krive! KRIV je, na prvom mjestu, u društvo duboko ukorijenjen sistem nejednakosti – naširoko njegovana patrijarhalna svijest koja žene i sve “druge” smatra niže vrijednim ljudskim bićima, objektima koje se posjeduje, subjektima koji se tlače i guraju na najnižu društveno-ekonomsku ljestvicu – prve na udaru prekomjerne zloupotrebe moći i upotrebe sile. U kući, na ulici, na radnom mjestu, u javnom prostoru. Nigdje se ne osjećaju sigurno. KRIVE su institucije i politike koje to dozvoljavaju. KRIVA je javnost koja im to dopušta.

administrator