23. lipnja 2024.

Najveće plovilo na svijetu: Morska grdosija masovnija i od najvećeg nosača aviona

Spread the love

Nakon deset godina planiranja i ulaganja, američka kompanija Freedom Curise Line International sljedeće godine trebala bi početi graditi Freedom Ship. Riječ je o takozvanom plutajućem gradu dugom 1370 metara i visokom 106 metara koji bi trajno krstario svjetskim oceanima – nikad se ne zadržavajući na jednom mjestu dovoljno dugo kako ne bi dosadio onima koji se ne njemu nalaze.

“Brod slobode bit će najveće plovilo ikada izgrađeno”, rekao je Roger M. Gooch, direktor i potpredsjednik kompanije Freedom Curise Line International sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Floridi.

Pet puta bi trebao biti veći od trenutno najvećeg nosača aviona na svijetu klase USS Gerald R. Ford. Na slikama koje su generirane uz pomoć računalnog programa ovaj brod slobode izgleda poput kakvog plutajućeg parkirališta na 25 spratova.

Freedom Ship trebao bi obuhvaćati stanove, škole, bolnice, umjetničke galerije, trgovine, parkove, akvarije i slično. Na vrhu ove građevine nalazit će se zračna luka s pistom za male privatne i komercijalne avione, a koji će omogućavati prijevoz putnika ili dopremu potrebnih namirnica.

Želja je kompnaije koja stoji iza ovoga projekta da Freedom Ship ima 40.000 stalnih stanovnika, 30.000 dnevnih posjetitelja, 10.000 povremenih gostiju i 20.000 članova posade i zaposlenika institucija na brodu.

Projekt Freedom Ship prvi put je predložen još devedesetih godina prošlog stoljeća. On održava viziju mobilne oceanske kolonije koja nije podložna zakonima bilo koje države, a u kojoj bi ljudi mogli živjeti, raditi ili uživati u svojoj penziji bez ikakvih ograničenja.

S realizacijom ovog projekta čeka se već desetljećima zbog manjka potrebnih sredstava za njezinu gradnju. Pretpostavlja se da će Freedom Ship koštati oko 10 milijardi eura, dok bi smještaj na njemu trebalo izdvojiti od 175.000 eura do 10 miliona eura – ovisno o odabranoj smještaj jedinici.

Valtertuzlanski,com / N1 BiH

administrator