Spread the love

Trojica američkih vojnika su ubijena, a preko 30 ih je ranjeno u noćnom napadu dronom na manju američku bazu u Jordanu, rekli su američki zvaničnici za CNN.

To je prvi put da su američki vojnici ubijeni u neprijateljskoj vatri na Bliskom istoku od početka rata u Gazi.

Ubojstvo trojice Amerikanaca u Jordanu blizu granice sa Sirijom značajna je eskalacija ionako nesigurne situacije na Bliskom istoku. Centralno zapovjedništvo SAD-a potvrdilo je u današnjem saopćenju da su tri pripadnika vojske ubijena, a 25 povrijeđeno u napadu dronom koji je “pogodio bazu u sjeveroistočnom Jordanu”.

Dosad je, podsjetimo, zabilježeno više od 158 napada na američke i koalicijske snage u Iraku i Siriji od početka rata u Gazi. Ali, američki zvaničnici dosad su napade dronovima, raketama i projektilima opisivali kao neuspješne jer nisu uzrokovali ozbiljne povrede ili štetu na infrastrukturi.

Nejasno je zašto protuzračna odbrana nije uspjela presresti bespilotnu letjelicu.

O smrtonosnom napadu na američke vojnike u Jordanu odmah se oglasio i predsjednik Joe Biden, kazavši da su napad izvele “radikalne militantne grupe koje podržava Iran”.

“Iako još uvijek prikupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran i djeluju u Siriji i Iraku”, rekao je Biden u saopćenju.

Biden navodi da će “oni koji su krivi za napad odgovarati u trenutku i na način kojeg ćemo mi odabrati”.

“Danas je Americi teško. Poginuli vojnici podnijeli su žrtvu koju naša nacija neće nikad zaboraviti”, rekao je Biden.

“Jill (prva dama SAD-a, op.a.) i ja se pridružujemo porodicama i prijateljima naših poginulih – i Amerikancima širom zemlje – u žalosti zbog gubitka ovih ratnika u ovom bijednom i potpuno nepravednom napadu”, dodao je Biden.

Jordan: Napad se dogodio na teritoriju Sirije

Jordan je objavio da se napad nije dogodio na njegovu tlu nego u Siriji.

Glasnogovornik jordanske vlade Muhannad al Mubaidin rekao je jordanskoj javnoj televiziji da je cilj napada bila američka baza Al-Tanf u Siriji, koja se nalazi na granici s Jordanom.

Američki zvaničnici u više navrata su poručili da ne žele vidjeti da se sve veće napetosti širom Bliskog istoka prošire u regionalni rat. Na pitanje prošle sedmice je li Pentagon procijenio da grupe koje podržava Iran pojačavaju svoje napade na američke snage, glasnogovornica Sabrina Singh je rekla: “Ne nužno, ne.”

U prethodno snimljenom intervjuu za ABC News, koji je emitiran jutros, načelnik Združenog štaba američke vojske general CQ Brown rekao je da je dio posla SAD-a “pobrinuti se da, kao što se dogodilo na Bliskom istoku, ne dođe do širenja sukoba”.

“Cilj je odvratiti ih. Ne želimo ići putem eskalacije koja dovodi do mnogo šireg sukoba u regiji”, rekao je.

administrator