National Geographic savjetuje: Zaobiđite Dubrovnik i posjetite Bosnu i Hercegovinu

Spread the love

National Geographic ponudio je sedam alternativa za popularne svjetske destinacije prenapučene turistima, a jedna od njih je i Bosna i Hercegovina kao alternativa Dubrovniku koju opisuju kao “kulturno raznolikog i historijski intrigantnog susjeda na sjeveru”.

Prema nedavnom istraživanju Prosper Insights & Analytics 2023. godine putovanja su se vratila s velikom brzinom, a rezervacije putovanja su se skoro popele na brojke prije covida. Ipak, mnoge destinacije su se borile da upravljaju povećanim prilivom turista, a neke vlade su aktivno poduzele mjere da ograniče broj posjetitelja.

Među promjenama su nove ili povećane turističke takse, kampanje usmjerene na obeshrabrivanje problematičnih posjetitelja i ograničenja posjećenosti popularnih atrakcija. Stoga National Geographic poručuje da putnici mogu aktivno podržati rješenja, a jedan od najlakših načina da se zaštite popularna mjesta i ublaži pritisak pretjeranog turizma je napuštanje utabanih staza i odabir alternativnih destinacija.

Ponudili su sedam alternativa popularnim destinacijama, a jedna od njih je i BiH.

“Preskočite Dubrovnik, probajte Bosnu i Hercegovinu”, poručuje National Geographic.

Pod pritiskom tri krivca za prekomjerni turizam — brodova za krstarenje, jeftinih letova i slave “Igre prijestolja”, ističu da je hrvatski primorski grad Dubrovnik prisiljen je poduzeti mjere da ograniči broj dnevnih posjetitelja i zaštiti svoj UNESCO status.

Dok se Dubrovnik bavi problemima popularnosti, potencijalnim turistima poručuju da razmisle o istraživanju “kulturno raznolikog i historijski intrigantnog susjeda na sjeveru: Bosne i Hercegovine”.

“Ono što ovoj balkanskoj zemlji nedostaje na obali, ona više nego nadoknađuje toplim gostoprimstvom, beskrajnim planinarskim i skijaškim stazama i raznim kulturnim utjecajima – od austrougarskih preko osmanskih do islama – koji se ogledaju u arhitekturi, kuhinji, muzici i intrigantnom načinu života”, navodi National Geographic.

Također među drugim alternativama popularnim destinacijama naveli su Ljubljanu kao zamjenu za Veneciju, Mozambik umjesto Andamanskog mora, Jordan umjesto Pacific Crest Traila, Yoho nacionalni park umjesto Banffa, Raja Ampat otoke umjesto Balija te Myvatn jezero umjesto Plave lagune.

administrator