Spread the love

Ekonomski stručnjak Igor Gavran za Dnevnik 2 je kazao kako je zakon o neradnoj nedjelji zamajavanje građana.

„To je populistička mjera koja će se svidjeti građanima, a koji ne razumiju suštinu – da pomisle kako stvarno treba osloboditi ljude rada nedjeljom. A ovdje je samo riječ o zatvaranju trgovina – ne garantuje se ljudima da neće raditi nešto drugo“, istakao je Gavran.

On je napomenu i kako se stvara lažna slika da je prema sadašnjem zakonu moguće nekoga eksploatisati da radi sedam dana sedmično – nije, ali se postojeći zakoni ne primjenjuju, a Vlada pokušava izmisliti nešto novo što zvuči popularno.

Gavran je govorio i o minimalnoj plati, zamrzavanju cijena te pomoći koja iznosi od dvije i po hiljade maraka – u posljednje vrijeme, kaže on, sve više je poteza Vlade koje ostavljaju na volju poslodavaca. Pravo rješenje je puni paket fiskalnih mjera koji nam se obećava mjesecima, dodaje on.

Što se tiče reforme sistema PDV-a, od nekoliko vrlo dobrih prijedloga – prihvaćen je samo onaj koji ima najmanje pozitivne efekte: „Čak može imati i neke negativne. Najvažnije je bilo da pomjeri rok naplate – ali se to nije uradilo. Više stopa PDV-a bi imalo pozitivne efekte – i to se odbilo. Prošla je jedino mjera sa najmanje koristi“.

Vlasti javne prihode vide kao njihove lične prihode – i često ih zloupotrebljavaju i onda nisu spremni ni da ih se privremeno odreknu, tvrdi Gavran. Objašnjava da je mogućnost da se, zbog odgode plaćanja za svega nekoliko sedmica, uspori priliv javnih prihoda – njima tragedija.

Gavran još tvrdi da je idealno vrijeme za usvajanje seta fiskalnih zakona u Federaciji. Navodi kako već duže vrijeme zbog rekordne inflacije imamo rekordne budžetske prihode – ako novac nije potrošen, trebalo bi da imamo dovoljno rezervi da se prevlada privremeni pad prihoda.

„Ako se dalje nastavi čekati, a kako inflacija pada, uslovi će biti sve lošiji“, upozorava Gavran.

Kad je riječ o minimalnoj plati – ako se fiskalni zakoni usvoje u prvom kvartalu naredne godine – moguće se očekivati to polovinom godine primijeniti, kaže Gavran, ali dodaje kako hiljadu maraka već sada nije nikakvo bogatstvo.

administrator