Nijemci će graditi veliki industrijski kompleks u BiH, imat će 14 objekata i vlastitu žičaru

Spread the love

Kompanija “BH Magnezij & Minerali” uskoro će početi graditi veliki industrijski kompleks za proizvodnju magnezija u naselju Osmanlije, Općina Kupres.

Prema našim saznanjima, ovo će biti jedna od najznačajnijih investicija u BiH. Firma “BH Magnezij & Minerali” u vlasništvu je njemačke kompanije MFE (Magnesium for Europe) GMBH, piše BiznisInfo.ba.

Veliki industrijski kompleks koji će ova firma graditi sastojat će se od čak 14 objekata. Ukupna površina objekata pogona iznosit će 20.432 m2. Pogon će se nalaziti na zemljištu površine 7,3 hektara.

Prilikom provođenja procesa proizvodnje, glavna sirovina bit će dolomit iz obližnjeg kamenoloma. Glavni proizvod bit će metalni sirovi magnezij, a koproizvodi: spinel, suhi led i legura aluminija i magnezija.

Proizvodnja će se obavljati u saradnji s firmom Dolomit, koja je nosilac koncesije na obližnja nalazišta. Dolomit d.o.o. je podružnica MFE-a (koju kontroliraju dioničari MFE-a) i dobavljač dolomita za buduću proizvodnju magnezija.

Kompanija je u avgustu prošle godine dobila dozvolu za istraživanje površine oko 47,5 hektara koja je neposredno uz 9,5 hektara za koje Dolomit već posjeduje rudarska prava. Procijenjena količina visokokvalitetnog dolomita na ovom dodatnom području će povećati budući proizvodni kapacitet proizvodnje.

MFE računa da bi s dodatnim sirovinama mogao voditi proizvodnju od 50.000 mt godišnje duže od 75 godina.

Kompanija Dolomit sa svojim podružnicama već je investirala oko 10 miliona maraka u svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini od 2019. godine.

Kako će teći proces proizvodnje

Nakon što se dolomit izvadi iz kamenoloma bit će usitnjen u različite frakcije. Dimenzionirani dolomit transportirat će se od rudnika do proizvodne hale putem žičare ili transportne cijevi, o čemu će se naknadno odlučiti zajedno s općinom.

Za prijevoz će se koristiti samo električna energija.

U sklopu planiranog kompleksa odvijati će se proces proizvodnje metalnog magnezija od visoko kvalitetnog dolomitnog kamena.

S obzirom da će za tehnološki proces biti potrebne velike količine tekućeg prirodnog plina (LPG), Na lokaciji je predložena izgradnja plinske stanice max. kapaciteta 700 m3.

Valtertuzlanski.com / Biznisinfo.ba

administrator