“Nikad nema para za penzionere” – Sprema se novo uvećanje, ali… sve je to sića!

Spread the love

Kako kaže Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju FBiH, penzije se usklađuju 15. aprila, a u 2024. će biti uvećane od šest do sedam posto, što je premalo za ovu populaciju

Penzioneri – korisnici Federalnog zavoda PIO još će samo jednu penziju, onu za mart, dobiti u trenutnim iznosima, nakon čega slijedi novo povećanje.

IZMJENA ZAKONA

Riječ je o usklađivanju koje se u skladu sa Zakonom o PIO vrši redovno, svakog 15. aprila, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini. Prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i indeksa potrošačkih cijena (CPI), procjena je da bi se procenat redovnog usklađivanja penzija počev od 1. januara 2024. godine trebao kretati od šest do sedam posto.

Tražili smo od premijera i ministara da povećanje izađe na 13,48 posto, kolika je vrijednost boda.

– Dok se ne objave zvanični podaci, ne možemo sa sigurnošću ništa reći. Sedam posto je premalo za penzionere. Mi smo tražili u razgovorima sa premijerom Federacije FBiH i resornim ministrima bar da se iznađe mogućnost da povećanje izađe na ukupno 13,48 posto, kolika je vrijednost boda u ovoj godini. Naime, novi penzioneri će imati uvećanu penziju za 13,48 posto. To bi već bilo nešto. Ovih sedam i plus šest-sedam bilo bi sasvim ok povećanje. Po zakonu to najvjerovatnije nećemo moći dobiti, stoga i tražimo da se on mijenja po hitnoj proceduri. Ne znam da li ćemo uspjeti u tim nakanama, ali ništa bez pokušaja, kaže za Oslobođenje zamjenik predsjednika UO Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH Haso Halilović.

Podsjeća i na nedavni sastanak sa premijerom Vlade FBiH i resornim ministrima, gdje su penzioneri tražili jednokratnu pomoć i 10 posto povećanja decembarskih penzija.

– Naš prvi zahtjev je da se isplati jednokratna pomoć penzionerima u iznosu prosječne samostalne decembarske penzije od 675 KM. Drugi sam već pomenuo, a to je da se ide u hitnu izmjenu Zakona o PIO, član 140, gdje bi se omogućilo povećanje svih penzija. Rekli su nam da oni smatraju da su zahtjevi opravdani, ali da u ovom momentu finansijska situacija ne dozvoljava da se to realizuje, ističe Halilović i podvlači da su sklopili dogovor da poslije Bajrama nastave razgovore.

– Sastanak bi trebao biti oko 20. aprila. Dotad ćemo sigurno imati zvanične podatke o tome koliko će biti redovno usklađivanje. Također, zahtijevamo i iznalaženje rješenja za povećanje osnovice, jer je 1998. godine penzionerima uzeto 39,20 posto zakonom, tako da nikako da se približimo tom postotku. Nikad nema para za penzionere. Ja sam to i na sastanku rekao, ali izgleda plaho ne pije vode, kaže on.

ZADNJA MJERA

Naglašava da penzioneri neće odustati od svojih zahtjeva.

– A dalji koraci će biti poznati 15. maja, pošto tad imamo Skupštinu Saveza penzionera. Ako dotad ne bude ništa riješeno, Skupština će donijeti odluke o našem daljem djelovanju, što ne isključuje i proteste. Nisam za proteste i to je zadnja mjera, ali mi imamo granice ispod kojih nećemo ići, kategoričan je Halilović.

Podsjeća da su predstavnici Saveza nedavno imali sastanak sa federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem, koji će dati sve od sebe da pomogne ovoj populaciji, ali svakako mora konsultovati Vladu FBiH, koja je jedina meritorna i nadležna da se bavi sistemskim rješavanjem statusa penzionera.

administrator