Nizozemska će Ukrajini isporučiti 18 borbenih zrakoplova F-16

Spread the love

AMSTERDAM, 22. prosinca (Reuters) – Nizozemska će Ukrajini isporučiti 18 borbenih zrakoplova F-16 kako bi joj pomogla u borbi protiv ruske invazije, priopćila je u petak nizozemska vlada.

“Danas sam obavijestio predsjednika Zelenskog o odluci naše vlade da pripremi prvih 18 borbenih zrakoplova F-16 za isporuku Ukrajini”, rekao je privremeni premijer Mark Rutte u objavi na platformi društvenih medija X.

“Isporuka F-16 jedan je od najvažnijih elemenata sklopljenih sporazuma o vojnoj potpori Ukrajini.”

Isporuka borbenih zrakoplova još uvijek se čeka na izvoznu dozvolu nizozemskog ministarstva vanjskih poslova i ispunjavanje kriterija za osoblje i infrastrukturu u Ukrajini, dodao je Rutte ne navodeći vremenski okvir za ove odluke.

No objava je omogućila rezerviranje sredstava i ljudi za pripremu zrakoplova za isporuku, priopćila je vlada.

“Razgovarao sam s Markom Rutteom kako bih zahvalio nizozemskoj vladi na odluci da počne pripremati prvih 18 F-16 zrakoplova za njihovu isporuku Ukrajini”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodomyr Zelenskiy na X.

Nizozemska je prošlog mjeseca poslala svoje prve F-16 američke proizvodnje u novi centar za obuku ukrajinskih pilota i osoblja u Rumunjskoj .

Danska, Norveška i Belgija također su najavile da će dati F-16 avione Ukrajini, nakon što je američka vlada odobrila njihovo slanje u obranu od Rusije čim završi obuka pilota.

administrator