Nove američke sankcije: Diani Kajmaković i Osmanu Mehmedagiću ‘Osmici’ zabranjen ulaz u SAD

Spread the love

Odlukom State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država bivšoj glavnoj tužiteljici Tužilaštva Bosne i Hercegovine i bivšem generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu ‘Osmici’ Mehmedagiću zabranjen je ulaz u SAD. 

Odluku je potpisao državni sekretar ove države Antony Blinken a objavljena je danas, 11. decembra, na svjetski dan borbe protiv korupcije.

Uz odluku je objavljeno i obrazloženje. Za Dianu Kajmaković kažu da je uključena u značajnu korupciju. Kako navode, Kajmaković je podržavala trgovce narkoticima i druge kriminalce, pomažući u skrivanju dokaza, sprečavanju gonjenja i na druge načine podržavala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu dobit. Također je pokušala blokirati istragu u vezi sa svojim očiglednim kriminalnim saradnicima, uključujući Osmana Mehmedagića.

Što se tiče ‘Osmice’, za bivšeg direktora OSA-e kažu je sarađivao s kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao svoj javni položaj kako bi se obogatio. Kao dio ovih radnji, njegova supruga Amela Mehmedagić Šehović također je obuhvaćena.

Podsjetimo, ovaj dvojac je od ranije pod sankcijama OFAC-a i američkog ministarstva finansija. 

administrator