Novi diplomatski skandal predsjednika Srbije

Spread the love

Vučić u UN-u vrijeđao Slovence

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi na marginama sjednice Vijeća sigurnosti UN-a upotrijebio je krajnje uvredljive izraze koji ne pripadaju predsjednicima država, a još manje prijateljskim odnosima slovenačkog i srpskog naroda, saopćio je slovenački premijer Robert Golob.

„Riječi podsjećaju iz nekih drugih vremena i nedostojne su dosegnutg nivoa odnosa dvije države. Slovenija obavlja svoj posao u Generalnoj skupštini UN-a i iskreno se zalaže za mir i pomirenje među narodima, stoga je najmanje što možemo očekivati od predsjednika prijateljske Srbije, koji je inače redovan gost u našoj zemlji“, navedeno je iz kabineta premijera Goloba, piše Nova.rs.

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije pozvalo je na razgovor otpravnika poslova u ambasade Srbije u Ljubljani.

Povod su izjave Aleksandra Vučića protiv Slovenije nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu.

Ministarka vanjskih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon riječi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića nazvala je uvredljivim i neprihvatljivim, zbog čega su odlučili da pozovu srpskog otpravnika poslova da ih brani.

“Tražimo objašnjenje, izvinjenje, to nije u duhu ni dobrosusjednih i prijateljskih odnosa”, rekla je nazvavši Vučićeve riječi neistinitima.

Kako je dodala, ne zamišlja dobru saradnju ako neko izađe s takvim uvredljivim riječima i vrijeđa čitav narod.

„Očekujemo da Srbija djeluje u duhu evropskih vrijednosti koje brani“, rekla je Fajon.

Vučić je u utorak rekao da je Srbija upala u zamku koju su joj postavili SAD, Švicarska i Slovenija.

„Kad je kasnila sjednica Vijeća sigurnosti, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili s Amerikancima, Slovencima i Švicarcima. Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi“, rekao je Vučić.

Ambasadu Srbije u Ljubljani vodi otpravnik poslova. Naime, Slovenija još uvek nije dala saglasnost Zoranu Đorđeviću, kandidatu za ambasadora Srbije u Ljubljani, zbog zabrinutosti u obavještajno-sigurnosnim krugovima.

administrator