Spread the love

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, predstavnici Grada Tuzla i Jevrejske općine Tuzla položili su cvijeće i odali počast ispred spomenika u Klosterskoj ulici, gdje je nekada bila sinagoga, i spomenik ˝Suza˝, u znak sjećanja na sve žrtve holokausta, kao i stradanja tuzlanskih Jevreja i drugih koji su odvedeni u logore.

Više od 370 Jevreja je protjerano i ubijeno iz Tuzle, a ratne strahote preživjelo je samo njih 19.

Jevreji koji su preživjeli uspjeli su samo zato što su mijenjali imena na način da su se žene udavale za muslimane”, kazala je Marina Rajner , predsjednik Jevrejske općine Tuzla.

Obilježavanje holokausta je izraz solidarnosti prema Jevrejima kao najvećim žrtvama nacističkog genocida u Drugom svjetskom ratu. ratu. Grad Tuzla je u gradu podigao dva spomenika u čast i sjećanje na Židovi.

“Želimo reći da je genocid najveća tragedija i sramota ljudskog roda. Želim reći da se ovo više nikada i nigdje ne smije ponoviti. Nakon Drugog svjetskog rata bili smo sigurni da se to neće ponoviti, međutim, Srebrenica se dogodila i zato je važno obilježavati ove datume i stalno ponavljati ono što se dogodilo Jevrejima, kao i Srebrenici”, kazao je Zijad Lugavić. , gradonačelnik Tuzle.

administrator