Ona je najbogatija žena na svijetu, teška više 100 milijardi dolara

Spread the love

Françoise Bettencourt Meyers, 70-godišnja unuka osnivača L‘Oreala Eugènea Schuellera, postala je prva žena na svijetu čije bogatstvo premašuje 100 milijardi dolara.

Priča o toj francuskoj kozmetičkoj tvrtki počela je početkom prošlog stoljeća, a Françoise svoje današnje bogatstvo može zahvaliti tome što se obiteljska tvrtka pretvorila u multinacionalnu kompaniju s brojnim poznatim brendovima.

Kada je Eugène Schueller 1909. osnovao L‘Oreal, želio je pokrenuti revoluciju u industriji ljepote. Dobro predviđanje trendova na tržištu, kreativnost, poduzetnički duh i vješto oglašavanje putem atraktivnih plakata donijeli su mu uspjeh.

Nakon njegove smrti 1957. L‘Oreal je naslijedila kći Liliane poznata po glamuroznim zabavama koje je organizirala sa svojim suprugom, političarem Andréom Bettencourtom.

Françoise Bettencourt Meyers je danas potpredsjednica upravnog odbora L‘Oreal grupe koja je, prema financijskom izvještaju, prošle godine imala promet u vrijednosti od 38 milijardi eura. Nedavni skok Meyersovog bogatstva pripisuje se rekordno visokoj cijeni dionica L‘Oreala, pa je 2023. najbolja godina za kompaniju u zadnjih 25 godina. Dionice su ovaj četvrtak dosegnule 451,30 eura, što je rast od 35 posto u odnosu na početak godine.

Françoisini sinovi Jean-Victor Meyers i Nicolas Meyers, također rade kao direktori u kompaniji, a sa suprugom Jean-Pierreom Meyersom osnovala je Tethys Invest SAS, tvrtku koja je bavi proizvodnjom alkoholnih pića.

Nije sav novac ostao u obitelji. U travnju 2019. Françoise je bila među francuskim milijarderima koji su obećali milijune nakon požara u katedrali Notre Dame. Osim toga, predsjednica je Zaklade Bettencourt Schueller, dobrotvorne organizacije koja izdaje bespovratna sredstva “za potporu istraživanja u znanosti o životu i umjetnosti”, kako stoji na njihovoj internetskoj stranici.

Ni nakon svih drama, promjena i povećavanja bogatstva tako da je danas 12. najbogatija osoba na svijetu, jedna se stvar nije promijenila – Françoise Bettencourt Meyers i danas sate najradije provodi svirajući na svom klaviru.

administrator