Ove države strahuju od izbijanja Trećeg svjetskog rata

Spread the love

Pozivaju na regrutaciju civila, jačaju vojni budžet

Rat u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku, zategnuti odnose između Kine i Tajvane, kao i nedavni vazdušni napadi SAD i Velike Britanije na položaje Huta u Jemenu pojačali su strah da bi u narednom periodu možda moglo doći do izbijanja Trećeg svjetskog rata.

Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer upozorio je prošle nedjelje da civili moraju da se pripreme za sveobuhvatni rat sa Rusijom u narednih 20 godina i dodao da će, pored oružanih snaga, i veliki broj civila biti mobiliziran i da je na vladama da uspostave sustava za upravljanje tim procesom.”Moramo shvatiti da mir nije garantovan. I zato se mi (NATO) spremamo za sukob sa Rusijom. Ali diskusija je mnogo šira. Vojno-industrijska baza i ljudi moraju da shvate da igraju ulogu”, rekao je Bauer i upozorio da stvari neće biti “sjajne” u narednih 20 godina.Evrospki lideri pozivaju na regrutaciju civilaOko 90.000 vojnika NATO-a je ovih tjedana započelo najveću vojnu vežbu bloka još od Hladnog rata. Vežba ima za cilj jačanje odbrambenih sposobnosti i učinkovitost suradnje članica Alijanse.Jedna od država koja će učestvovati u vježbama, iako još uvijek nije članica NATO-a je Švedska, prenosi Telegraf.

Švedski ministar civilne obrane nedavno je upozorio da bi građani te zemlje uskoro mogli da se suoče sa ratom, a zatim je pozvao sve da se pridruže dobrovoljnim odbrambenim organizacijama pripreme za potencijalni oružani sukob.U uzbudljivom govoru o očekivanom pristupanju Švedske NATO paktu ove godine, kao i ratu u Ukrajini, ministar Karl Oskar Bolin pozvao je građane da se pitaju “tko će oni ako dođe do rata?”.”Moglo bi da dođe do rata u Švedskoj… Svijet se suočava s bezbjednosnim problemima čiji su rizici veći nego u bilo kom trenutku od kraja Drugog svjetskog rata. Da li ste razmišljali da li imate vremena da se pridružite dobrovoljnoj odbrambenoj organizaciji? Ako niste počnite da mislite”, rekao je nedavno ministar.

administrator