Ovo je 5 najčešćih prijevara na koje možete naići na društvenim mrežama

Spread the love

Kako bismo pokušali educirati korisnike društvenih mreža, pripremili smo listu s pet najčešćih prijevara na koje možete naići.

Društvene mreže privlače milijune korisnika diljem svijeta. No uz korisnike koji koriste društvene mreže za povezivanje s drugim korisnicima, privlače i one koji nemaju baš tako nevine namjere. Facebook je s više od milijardu korisnika diljem svijeta pravi zlatni rudnik za kibernetičkog kriminalca koji traži lak plijen.

Stoga ne iznenađuje da se povremeno upravo Facebookom prošire prijevare na koje nasjednu tisuće ljudi. Neke im izazovu manje probleme, poput slanja spam-poruka s njihova profila ili zaključavanja profila. Druge pak mogu izazvati velike probleme i financijsku štetu.

Kako bismo pokušali educirati korisnike društvenih mreža, pripremili smo listu s pet najčešćih prijevara na koje možete naići.

Tko je pogledao vaš profil

Ovo je jedna od najstarijih prijevara na društvenim mrežama. Korisnicima nudi mogućnost da vide tko je sve pregledao njihov profil na društvenoj mreži. A jedino što trebaju napraviti jest kliknuti na poveznicu koja se pojavljuje ili u fiktivnoj objavi na zidu, u oglasu ili pak u poruci na Messengeru. Nažalost, jedino što ta prijevara čini jest to da omogućava kriminalcima da preuzmu kontrolu nad korisnikovim profilom i “pokupe” sve ono što je na njemu vrijedno – poput osobnih podataka.

Lažni neprikladni videozapisi

Vjerojatno ste naišli na ovu prijevaru koja se svako toliko pojavi na Facebooku.  U takvoj vrsti prijevare kibernetički kriminalci postavljaju lažne, neprikladne videozapise slavnih (ili vama poznatih osoba) kako bi pridobili vašu pozornost. Te prijevare mogu se pojaviti kao reklama ili objava i mogu sadržavati poveznice na lažne videozapise na YouTubeu. Ako kliknete jednu od tih poveznica, vidjet ćete poruku koja tvrdi da je vaš Adobe Flash Player pokvaren i da ga morate ažurirati. Ako kliknete vezu, kibernetički kriminalci na vaš će uređaj instalirati opasan malware.

Viralni videozapisi

Ova prijevara nije rezervirana samo za Facebook, već ju je moguće pronaći na gotovo svim društvenim mrežama. Najčešće se širi direktnim porukama ili objavama, koje naizgled dolaze od vama poznatih osoba ili kontakata. Poruka odnosno objava sadrži tekst poput: “Jesi li vidio ovaj viralni video? Ne mogu vjerovati da si to ti!” i poveznicu. Ako slučajno kliknete na poveznicu za lažni virusni videozapis, vjerojatno ćete vidjeti poruku koja od vas traži da ažurirate svoj video player ili pak da se ponovno ulogirate u svoj profil na društvenoj mreži. Međutim, umjesto ažuriranja vašeg video playera, na vaš će se uređaj instalirati virus ili malware. A ako upišete svoje korisničke podatke u stranicu koja vam iskoči, velika je vjerojatnost da ćete ostati bez pristupa tom profilu. Kako biste izbjegli takve neželjene posljedice, radije direktno potražite na Googleu video koji želite pogledati.

Prijevara s lažnim profilom

Nije rijetkost da se kibernetički kriminalci dodatno potrude i stvore lažne profile s pravim imenom i fotografijama vama poznatih ljudi. To mogu biti vaši prijatelji ili kontakti, ali i poznate osobe. Nakon što naprave lažni profil, kriminalci počinju masovno slati zahtjeve za povezivanje. Kad prijatelji te osobe prihvate zahtjev za prijateljstvom, misleći da je došlo do neke greške i da je stari profil nedostupan, kibernetički kriminalci šire prijevaru lažirajući hitan slučaj i tražeći od prijatelja dotične osobe novac ili bonove. Ne nasjedajte na taj trik! Budite oprezni i prije nego što prihvatite zahtjeve za povezivanje od nekoga s kim ste već prijatelji, provjerite o čemu se radi.

Ljubavne prijevare

U ljubavnim prijevarama kibernetički kriminalci stvaraju lažne profile koristeći fotografije i priče stvarnih osoba. Zatim bacaju udicu i pokušavaju svojom pričom privući druge korisnike, najčešće žene. Pokušavaju razviti nekakav odnos slanjem poruka, fotografija, ljubavnih izjava i slično. Obično obećavaju sreću, ljubav i bolji život, a onda u jednom trenutku odjednom ostaju bez novca i od žrtve traže pomoć. Nakon uplaćenih sredstava najčešće “nestaju”, a žrtva ostaje razočarana i opljačkana. Kako biste se zaštitili od takvih prijevara, nemojte prihvaćati zahtjeve za povezivanje od ljudi koje ne poznajete u stvarnom životu i nikako nemojte uplaćivati novac osobama koje nikad niste vidjeli uživo.

Na kraju možemo samo ponoviti savjet stručnjaka za računalnu sigurnost: prije nego što kliknete na bilo kakvu poveznicu ili podijelite neke informacije s nekim na internetu, stanite i dobro promislite. 

Autor: Martina Čizmić | 27.07.2023.

Valtertuzlanski.com

administrator