Ovo su iznosi: Kome je ministarstvo kulture FBiH dodijelilo novac,u Tuzlu samo 10.000 KM

Spread the love

Ministarstvo kulture i sporta FBIH koje vodi ministrica Sanja Vlaisavljević objavilo je Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za BiH kojim su kulturnim institucijama u FBiH dodijeljena određena novčana sredstva.

U Tuzlu  dodijeljeno samo  JU Arhiv Tuzlanskog
kantona, Tuzla
Digitalizacija, izrada izloLbe i inventara
fondova Arhiva tuzlanskog kantona 10.000

Za transfer je izdvojeno 900.000 KM, a sredstva su se kulturnim institucijama dodjeljivala u rasponu od 10.000 KM do 150.000 KM.

Najveći dio novca, po 100.000 KM dobili su Narodno pozorište Sarajevo i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. Starije mostarsko pozoište – Narodno pozorište Mostar dobilo je tek 30.000 KM.

Franjevački muzej i galerija Gorica Livno, Sarajevska filharmonija, Zemaljski muzej BiH, dobili su po 60.000 KM, a Kulturno-informativni centar Tomislavgrad 51.000 KM. Historijski muzej BiH je dobio tek 40.000 KM, koliko i Umjetnidka galerija Bosne I Hercegovine, a Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne I Hercegovine 30.000 KM. Isti iznos dodijeljen je Akademiji nauka I umjetnosti Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Kriterij po kojima se novac dodjeljivao se prema značaju institucija za kulturnu djelatnost, održavanje djelatnosti na dostignutom nivou i njezina tradicijska osnova te značaj rada institucija za kulturno-historijski razvoj BiH.

Cijeli spisak institucija koje su ove godine dobile novčana sredstva od Federalnog ministarstva kulture i sporta pogledajte OVDJE.

Valtertuzlanski.com/Vijesti.ba

 

administrator