23. lipnja 2024.

Ovo su svi detalji pravilnika o zabrani pušenja u FBiH

Spread the love

Poznato da li se odnosi na nargile, kazne i do 15.000 KM

Primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje od 28. maja ove godine, uz podsjećanje da je Zakon stupio na snagu u maju prošle godine, sa početkom primjene godinu dana od dana stupanja na snagu.

Ovo su pravila

Kako je navedeno u Zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaći znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu sa propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Podzakonski akti, koji također tek trebaju biti uspostavljeni, podrazumijevaju i uslove za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja. U praksi to znači da će ugostitelj tokom perioda prilagodbe moći upozoriti gosta o zabrani pušenja i eventualno odbiti da ga usluži, ukoliko gost bude insistirao na cigareti u unutrašnjosti objekta.

Visoke kazne

Napominjemo i da nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i kantonalni organi za inspekcijske poslove. Zakon se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule za pušenje, uključujući elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje).

“Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS koji imaju nadlženost za vršenje nadzora kontrole će vršiti u skladu sa odredbama Zakona kojima je propisano “da obaveze za fizička lica nastupaju danom početka primjene Zakona, a to je kraj maja 2023. godine, dok su ustanove, preduzeća i druga pravna lica dužni svoja akta uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno do novembra 2023. godine”. Nadalje, u Zakonu se navodi i da će se “Kazne propisane ovim zakonom početi naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona”. Za kršenje zakona predviđene su kazne u rasponu od 100 do 15.000 KM”, navedeno je u pojašnjenju.

administrator