Pet američkih vojnika poginulo u padu vojnog aviona u Sredozemno more

Spread the love

Pet pripadnika američke vojske izgubilo je život u nesreći američkog vojnog aviona koji se tokom vježbe srušio u Sredozemno more, saopćilo je Evropsko zapovjedništvo američke vojske (EUCOM).

EUCOM nije rekao o kakvom je tipu aviona riječ ni odakle je poletio, ali Sjedinjene Države su nedavno stacionirale nosač aviona na tom području kako bi odvratile svaki pokušaj eskalacije rata Izraela i Hamasa.

“Tokom rutinske zadaće opskrbe gorivom u letu u okviru vojne vježbe američki vojni avion s petoricom vojnika doživio je nesreću i srušio se u Sredozemno more. Petorica vojnika u avionu su poginula”, navodi EUCOM u saopćenju.

Američka vojska je saopćila o toj nesreći koja se dogodila “desetog oktobra navečer” u istočnom Mediteranu, ne navodeći odmah informaciju o sudbini vojnika.

“Jill i ja molimo za porodice i prijatelje koji su izgubili svoje voljene – dio svoje duše”, reagovao je u saopćenju američki predsjednik Joe Biden.

“Cijela nacija saosjeća s njima.”

Nakon Hamasovog napada sedmog oktobra Washington je pružio vojnu pomoć Izraelu i povećao svoje snage u regiji, napose šaljući nosač aviona USS Gerald R. Ford i druge ratne brodove.

Valtertuzlanski.com / HINA)

administrator