Politico: Evropska komisija podržala otvaranje pregovora s BiH

Spread the love

Evropska komisija je podržala otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom, Moldavijom i na iznenađenje mnogih i sa Bosnom i Hercegovinom, piše Politico.

Naime, vidljivo je to prema nacrtu prijedloga koji je kružio na sedmičnom sastanku šefova kabineta, izjavili su zvaničnici za Politico.

Politički razgovori u Briselu i širom prijestolnica EU usredotočeni su na to da li će EK podržati početak pregovora o pridruživanju s Ukrajinom – ali većina zemalja zapadnog Balkana čeka u redu više od decenije i žele da konačno vide napredak.

Brisel pojačava svoj angažman sa balkanskim zemljama uoči presudnog samita lidera EU, koji imaju posljednju riječ o tome hoće li nastaviti s prijedlozima Komisije za proširenje.

Visoki diplomata EU Josep Borrell pozvao je svoje kolege iz regiona da razgovaraju o vanjskoj politici u Briselu 13. novembra, izjavila su trojica visokih diplomata za Playbook. Široko se spekuliše da će se balkanski lideri sastati sa svojim kolegama iz EU na specijalnom samitu u Briselu 13. decembra — dan pre samita Evropskog saveta, dodaje Politico.

Valtertuzlanski.com / Vijesti.ba

administrator