Predsjednik Irana stigao u S. Arabiju, prvi put nakon 11 godina

Spread the love

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi sletio je u saudijsku prijestolnicu Rijad na veliki samit na kojem se razgovaralo o sukobu u Gazi.

Iranskog predsjednika dočekao je saudijski prijestolonasljednik princ Mohammed bin Salman, što je njihov prvi susret otkako su se Saudijska Arabija i Iran dogovorili da obnove diplomatske odnose ranije ove godine. To je ujedno i prva posjeta iranskog predsjednika Kraljevini nakon 11 godina.

Saudijska Arabija je domaćin zajedničkog arapskog islamskog vanrednog samita u subotu kao odgovor na “neviđene okolnosti u Gazi”.

Lideri zemalja koji će prisustvovati radit će na “ujedinjavanju napora i iznalaženju jedinstvenog kolektivnog stava” o zbivanjima u Gazi, prema saudijskom ministarstvu vanjskih poslova. Turski predsjednik Tayyip Erdogan, katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani i sirijski predsjednik Bashar al-Assad također će prisustvovati.

Sirija je ponovo primljena u Arapsku ligu, organizaciju bliskoistočnih i afričkih zemalja i Palestinsku oslobodilačku organizaciju, u maju nakon 11 godina odsustva.

Valtertuzlanski.com / (Vijesti.ba)

administrator