Preminuo je veliki Abdulah Sidran

Spread the love

Večeras, u tišini koja je obavila grad, izgubili smo jednog od naših najvećih umjetnika – legendarnog bh. pjesnika i filmskog scenarista, Abdulaha. Legendarni bh. pjesnik i filmski scenarist Abdulah preminuo je večeras u 80. godini.

Njegova prisutnost u našim životima bila je poput nezaboravnog stiha, duboko urezana u tkivo naše kulture i identiteta.

Rođen u Sarajevu, Abdulah je svoje prve korake u svijetu umjetnosti napravio upravo u tom gradu, pohađajući osnovnu školu i gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu stekao je svoje obrazovanje, ali prava škola umjetnosti bila je ulica, svađe i smijeh koje je dijelio sa sugrađanima.

Njegova ljubav prema književnosti buknula je u turbulentnim šezdesetim godinama prošlog vijeka, kada je zajedno s ostalim mladim književnicima pokušavao uhvatiti duh vremena u stihovima i pričama. Njegove riječi nisu bile ograničene granicama Bosne i Hercegovine – one su putovale preko planina i dolina, prevedene na jezike širom svijeta, pronoseći duh jednog naroda.

Ali Abdulah nije samo pisao riječi koje su dirale srca, već je i stvarao slike koje su ostavljale bez daha na filmskom platnu. Njegovi scenariji poput “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu” i “Kuduz” postali su klasici moderne kinematografije, noseći sa sobom priče koje su dirale u srž ljudskog iskustva.

Večeras, dok se rastajemo od Abdulaha, ne opraštamo se samo od umjetnika, već i od čovjeka čija je duboka povezanost s zemljom i ljudima ostavila neizbrisiv trag. Njegova smrt ostavlja prazninu koju neće biti lako popuniti, ali ostaje njegovo naslijeđe – riječi i slike koje će i dalje živjeti, nadahnuti generacije koje dolaze.

Abdulah je otišao, ali njegova umjetnost ostaje kao vječni podsjetnik na snagu ljudskog duha i ljepotu koja se krije u svakom stihu i kadru.

administrator