Prodaje se Liverpool. Klub danas vrijedi 4 milijarde funti

Spread the love

Fenway Sports Group odlučio je prodati Liverpool, javlja ESPN. FSG je ranije nekoliko puta osluškivao tržište po pitanju prodaje Liverpoola, ali dalje od toga nije otišao. Sada ova grupacija poziva zainteresirane da joj dostave ponude.

“FSG je često primao ponude trećih strana koje žele postati dioničari Liverpoola. FSG smatra da bi pod pravim uvjetima razmotrio moguće nove dioničare, ako je to u najboljem interesu Liverpoola kao kluba. FSG ostaje u potpunosti predan uspjehu Liverpoola, kako na terenu tako i izvan njega”, rekli su iz vrha FSG-a za The Athletic.

Prije 12 godina je FSG platio Liverpool 300 miliona funti. Danas je procijenjena vrijednost kluba četiri milijarde funti. Pod tom grupacijom Liverpool je nakon 30 godina postao prvak Engleske, a 2019. godine je osvojio i Ligu prvaka.

Na renoviranje stadiona je FSG potrošio 190 miliona funti, a za novi trening-kamp još 50 miliona. Većinski je vlasnik FSG-a, koji posjeduje i bejzbolsku ekipu Boston Red Soxe, John W. Henry. Podsjetimo, nedavno je drugi engleski velikan, Chelsea, promijenio vlasnika. Londonski klub kupio je Todd Boehly za 4.25 milijardi funti.

Liverpool je s 19 naslova drugi po uspješnosti engleski klub, iza Manchester Uniteda. Uz to, šest puta je osvajao Ligu prvaka; više naslova imaju samo Milan i Real Madrid. Liverpool je još devet puta osvajao FA kup, i devet puta Engleski Liga kup.

Klub od svog osnutka 1892. igra na stadionu Anfield, na kojem uvijek ima vatrenu podršku svojih navijača. Navijači se zovu Kopites, prema Kopu, tribini Anfielda gdje sjede najvatreniji navijači. Himna kluba je pjesma You’ll Never Walk Alone u izvedbi britanske rock and roll grupe Gerry and the Pacemakers.

administrator