Sadiq Khan prvi u povijesti osvojio treći mandat gradonačelnika Londona

Spread the love

Sadiq Khan izborio je pobjedu za treći uzastopni mandat gradonačelnika Londona, trijumfirajući nad svojom konzervativnom protivkandidatkinjom Susan Hall velikom većinom glasova.

Budući da je svih 14 izbornih jedinica sada objavilo svoje rezultate, Khan je izašao kao pobjednik s ugodnim vodstvom.

Aktualni gradonačelnik dobio je 44 posto glasova, u usporedbi s Hallovih 33 posto, što je rezultiralo uvjerljivom većinom od 276.428 glasova.

Unatoč špekulacijama koje su upućivale na potencijalnu pobjedu Hall, Khanov solidan učinak u različitim izbornim jedinicama glavnog grada učvrstio je njegovu poziciju.

Tijekom izborne kampanje vladalo je iskakanje većeg odaziva birača, osobito u vanjskim četvrtinama, gdje konzervativna podrška tradicionalno ima prevagu. Međutim, sposobnost Khanove da mobilizira podršku u širokom spektru demografskih skupina pokazala se ključnom u osiguravanju njegove pobjede.

Konzervativna stranka suočila se s izazovnim vikendom, pretrpjevši poraz u trkama diljem Engleske i Velse.

Khanov put do političkog uspjeha obilježen je skromnim počecima i predanošću javne službe.

Rođen u obitelji migranata iz Pakistana, odrastao je u stanu u vlasništvu općine, a otac mu je radio kao vozač autobusa.

Nakon studija prava na Sveučilištu Sjeverni London, Khan je započeo karijeru advokata, specijaliziravši se za ljudska prava. Njegov aktivizam često je bio usmjeren na pitanja odgovornosti policije i transparentnosti Vlade.

Khanova politička karijera započela je 1994. godine, kada je izabrana za lokalnog vijećnika Laburističke stranke u londonskoj četvrti Tooting.

Od tada se uspinjao na ljestvici, da bi ušao u povijest kao prvi muslimanski gradonačelnik L

administrator