Spread the love

U Lukavcu se danas održava prvi sajam autića, odnosno igračaka raznih automobila. Prvi je ovo događaj ove vrste organizovan u BiH.

Na sajmu u Lukavcu izlaže dvadesetak kolekcionara, koji su pokazali nekoliko hiljada automobila igračaka.

“Ideja za sajam se rodila kada sam obilazio sajmove u regiji. Tako sam pomislio da je vrijeme da i BiH ima sajam autića. Ovdje su izloženi autići koji su 87 puta umanjeni u odnosu na pravi automobil, onda imamo i auta koja su samo 12 puta umanjeni u odnosu na orginalni automobil. Mi ih sakupljamo tako na osnovu veličine“, kazao je Kenan Bajrić, organizator sajma.

Na sajmu je izloženo desetine vrsta automobila, cijene ovih autića variraju u odnosu na vrstu, model, proizvođača.

“Ovdje ima autića koji koštaju i 500, 600 i 1.000 maraka. Imamo automobila koji su napravljeni u svega stotinjak primjeraka“, dodaje Bajrić.

I sam Bajrić je kolekcionar autića, kaže da ih sakuplja godinama.

„Ja imam u kolekciji oko 500 komada trenutno. Krenulo je od djetinjstva, došao sam do toga da sam prerastao autiće ali se nisam mogao odvojiti od njih. Onda sam ih spakovao u kutiju i ostavio. Nakon što sam upoznao neke ljude koji također sakupljaju automobile, izvadio sam ih iz kutija i stavio na police“, ističe ovaj mladić.

U Lukavcu su danas kolekcionari iz cijele regije, među njima Žarko Šarić iz Hrvatske. Šarić je sakupljač vozića.

„Ja sam počeo sakupljati voziće u sedmom razredu, a sada imam 52 godine i imam vlakića, ni sam ne znam broj. Idem po sajmovima širom Evrope. Ovaj hobi podrazumijeva mnogo druženja i prijatelje širom svijeta“, kaže Šarić.

Sajam je posjetilo i stotine građana Lukavca koji su imali priliku pogledati autiće ali i nešto kupiti, jer je sajam i prodajnog karaktera.

administrator