Situacija u Beogradu prijeti da izmakne kontroli

Spread the love

“Ova država se svela na volju i zlovolju Vučića”

Ova država se svela na volju i zlovolju tog čovjeka (Aleksandra Vučića). Ostajemo ovdje dok se ne izborimo za svoja prava‘

Večeras je došlo do protesta ispred zgrade Skupštine Srbije. Očekivano, nije prošlo bez incidenata.

Kako javljaju reporteri Nova.rs, ispred Skupštine grada Beograda došlo je do komešanja, a u jednom trenutku je poletjelo kamenje. Policija je odgovorila tako što je na okupljene građane bacila suzavac i dimne bombe. Okupljeni građani skandiraju: “Mi vas plaćamo”.

Demonstranti s dugim štapovima razbijali stakla na prozorima pokraj ulaznih vrata, pri čemu je reakcija policije bila aktiviranje suzavca od čega je nastradao i Aleksandar Jovanović ‘‘Ćuta‘‘, zastupnik Ekološkog ustanka i jedan od lidera koalicije ‘‘Srbija protiv nasilja‘‘.

“Dobio sam direktno suzavac u oči, a ja samo želim doći u svoju Skupštinu, gdje me narod doveo, a zato sam dobio direktno suzavac u oči. Mi samo želimo ući u svoj dom, gdje nas je narod izabrao. Nema razilaženja, sutra svi ovdje u što većem broju, ovo može riješiti samo otpor građana – rekao je Jovanović u javljanju uživo na N1 televiziji, koja je ugostila i Borislava Novakovića iz oporbenog Narodnog pokreta Miroslava Aleksića, koji se osvrnuo na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao kako će policija početi hapsiti prosvjednike.

“Ova država se svela na volju i zlovolju tog čovjeka. Ovo je pobuna naroda da sačuvamo ono malo dostojanstva što nam je ostalo. Neka uhićuje, to je najmanji problem, ostajemo ovdje dok se ne izborimo za svoja prava. Mi to pokušavamo privesti na civiliziran način, ali u Vučićevom sistemu to je nemoguće. On je unio mržnju u narod, podijelio ga na one koji su za njega i protiv njega. Poslao je poruku da će se služiti svim nasilnim formama da zadrži vlast. On direktno prijeti i poziva na linč, ali mi nećemo ustuknuti – poručio je Novaković, dok su demonstrante skandirali: “Vučiću lopove!”, “Lopovi, lopovi, lopovi!”.

administrator